Παραδοσιακό σαγανάκι με παρμεζάνα / Parmigiano Reggiano Saganaki

10:02:00 π.μ.


Eνα απλό συνοδευτικό μεζεδάκι για να απολαύσουμε το ουζάκι μας ή το τσίπουρο σε ένα παραλιακό ταβερνάκι. Kαι γιατί όχι στη βεράντα μας.

Διάλεξα αυτή τη συνταγή για να πάρω μέρος στο διαγωνισμό Parmigiano Reggiano Chef
To θέμα ήταν η επαναδημιουργία ενός παραδοσιακού πιάτου της γαστρονομικής μας κουλτούρας.
Άφησα τα πολύπλοκα και έπιασα τα απλά, αλλά εξίσου νόστιμα.

Σαγανάκι λοιπόν με Parmigiano Reggiano.


Σαγανάκι με Parmigiano Reggiano / Parmigiano Reggiano Saganaki

Yλικά

200 γρ. παρμεζάνα
1 αυγό (ελαφρά χτυπημένο)
1 κουτ. σούπας γάλα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο
Φρέσκια ρίγανη
Χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Κόβουμε την παρμεζάνα σε κομμάτια πάχους 1-1,5 εκ. (ότι σχήμα θέλουμε, τετράγωνα, τρίγωνα κλπ).

Βάζουμε σε ένα πιάτο αλεύρι και σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς το αυγό με το γάλα.
Αλευρώνουμε τα κομμάτια τυριού, τα βουτάμε μέσα στο αυγό και μετά πάλι στο αλεύρι.


Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα παναρισμένα κομμάτια τυριού από τις δύο πλευρές. Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι.
Σερβίρουμε με φρέσκια ρίγανη και λίγο λεμόνι.



Το συνοδεύουμε απαραίτητα με παγωμένο ούζο ή τσίπουρο.



Parmigiano Reggiano Saganaki

Ingredients

200 gr. Parmigiano Reggiano
1 egg (lightly beaten)
1 tsp. milk
Flour (all purpose)
olive oil
fresh oregano
lemon juice

Preparation

Cut the Parmesan cheese into pieces 1-1.5 cm thick (squares, triangles, etc.).
Put flour on a plate and in a bowl lightly beat the egg with the milk.

Flour the pieces of parmigiano reggiano, then dip it in the egg and then back in flour again.

Heat olive oil over medium heat and fry the floured pieces of parmigiano reggiano on both sides. Once browned take them out and put them on absorbent kitchen paper /to drain excess oil.


Serve with fresh oregano and lemon juice .

Enjoy it with cold ouzo or tsipouro (raki).



You Might Also Like

31 σχόλια

  1. Πολύ ωραία συνταγή διάλεξες Μάριον.
    Στα απλά βρήσκεται το μεγαλείο.
    Μου αρκεί που το βλέπω και θελω να το φάω!
    Ωραίο food styling, εντελώς καλοκαιρινό.

    Καλή επιτυχία σου εύχομαι από καρδιάς!
    Φιλιά!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λόγω εποχής μου ήρθε αμέσως το σαγανάκι στο νου Χρυσαυγή

      Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία και έξυπνη ιδέα!!!
    Τέλειο είναι!!
    Μπράβο σου!!! Καλή επιτυχία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελειο το σαγανακι!! δεν ξερω γτ αλλα το εχω συνδυασει με καλοκαιρι ψαροταβερνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι..ταβερνάκια παραλιακά σκέφτομαι κι εγώ

      Νασαι καλά :)

      Διαγραφή
  4. Θα μπορούσα να το τρώω κάθε μέρα αυτό το ορεκτικό! Τη λατρεύω την παρμεζάνα!
    Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτο μεζεδάκι Χρύσα μου
      Τραβάει και πολύ οινόπνευμα μαζί...:)

      Σ ευχαριστώ πολύ, νασαι καλά

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Μπράβο Μάριον, συμφωνώ απολύτως με την συνταγή!! Το δοκίμασα κι εγώ το σαγανάκι με την παρμεζάνα, αλλά αποφάσισα να υποβάλλω άλλο πιάτο για τον διαγωνισμό και χαίρομαι γι'αυτό γιατί τελικά την έστειλες εσύ! Καλή επιτυχία εύχομαι!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδα ότι δεν την είχε βάλει κανείς Μαρία μου και μου φάνηκε καλή ιδέα.
      Ωραία και τα δικά σου :)

      Αντε .. καλή μας επιτυχία :)
      Σε ευχαριστώ πολύ

      Τα φιλιά μου :)

      Διαγραφή
  6. Μπορώ να πω ότι μου άνοιξε η όρεξη.... Όσο για το σαγανάκι είναι από τα αγαπημένα μου ορεκτικά!!!!! Μπράβο σου!!!!! Καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη καλώς ήρθες στο blog μου :)

      Σ ευχαριστώ πολύ
      Καλή εβδομάδα και σε σένα.

      Διαγραφή
  7. Όμορφο πιάτο!
    Η ιδέα σου να δοκιμάσουμε την παρμεζάνα σε σαχανάκι μ΄ αρέσει πολύ!

    Εύχομαι επιτυχία!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η παρμεζάνα έχει υπέροχη γεύση και είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μου τυριά!
    Και σαν σαγανάκι θα είναι φανταστική!
    Πάρα πολύ ωραία ιδέα Μάριον!
    Εύχομαι καλή επιτυχία στο διαγωνισμό.
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε σαγανάκι δεν την είχα δοκιμάσει Ερμιόνη μου
      Φοβόμουν μήπως δεν πετύχει, αλλά τελικά έγινε πολύ ωραία και νόστιμη. Ιδίως ζεστή είναι πολύ ωραία.

      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ :)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
    2. Σαγανάκι δεν την είχα δοκιμάσει Ερμιόνη μου.
      Φοβόμουν πως δεν θα γίνει, αλλά τελικά ήταν έγινε πολύ καλή και νόστιμη.
      Ιδίως ζεστή είναι πολύ ωραία.

      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ :)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  9. Κλασική αξία το σαγανάκι, και ακόμα καλλίτερα με Reggiano.
    Σου εύχομαι καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή επιτυχία Μάριόν μου και πέτα μου εμένα ένα παγωμένο ένα ουζάκι με το μεζεδάκι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαρθούλα :)

      Ελα για ουζάκι :)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  11. Μπράβο, συνήθως κάνουμε σαγανάκι άλλα τυριά, π.χ. το κεφαλοτύρι αλλά γιατί όχι με παρμεζάνα? Τα απλά είναι μερικές φορές και τα καλύτερα ή ίσως αυτά που αποζητάμε όταν πραγματικά πεινάμε!
    Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό, για την ώρα εμένα πάντως με ξεσήκωσες για ούζο, μεζεδάκια και χαλάρωση στη βεράντα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφη δεν ήξερα κι εγώ αν γίνεται, όπως λες κάνουμε άλλα τυριά σαγανάκι.
      Αλλά έγινε πολύ καλό..και τελικά γίνεται σαγανακι και η παρμεζάνα :)

      Σ ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  12. Υπέροχο το σαγανάκι σου, Μάριον!
    Με βάζεις σε πειρασμό να το δοκιμάσω κι εγώ με παρμεζάνα!!
    Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Στέλλα μου.
      Είναι πολυ ωραίο

      Σ ευχαριστώ πολύ, να σαι καλά

      Φιλιά

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα Μάριον, πολυ ορεκτικό το σαγανάκι σου, τέλειο χρώμα!!! Σου εύχομαι καλή επιτυχία στο διαγωνισμό, φιλάκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τέλειο σαγανάκι Μαράκι μου! Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Lastima que no se haya inventado la degustacióm virtual.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή επιτυχία Μάριον!! Το σαγανάκι σου είναι ΤΕΛΕΙΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή