Tiramisu (χωρίς γλουτένη & αυγά) / Tiramisu (gluten & egg free) !

10:39:00 μ.μ.


Παλιά, στα μισά της δεκαετίας του ’90 (καλά εντάξει, όχι και τόσο παλιά) ήταν της μόδας το τιραμισού, από ότι θυμάμαι. Όταν πήγαινα σε φιλικό σπίτι σε γιορτή ονομαστική, η οικοδέσποινα πάντα έφτιαχνε τιραμισού, το οποίο μου άρεσε τότε αρκετά.
Μετά ξεχάστηκε και όσες φορές έκανα απόπειρα να φάω από ζαχαροπλαστείο δεν με ενθουσίαζε τίποτα.

Τώρα είχα τα σαβαγιάρ χωρίς γλουτένη κι επειδή είχα δοκιμάσει τη κρέμα στην εκδήλωση της Schar από τον σεφ Ακη Πετρετζίκη , ήταν ευκαιρία να το φτιάξω. Βέβαια όλο το ανέβαλα. Μία το ένα, μία το άλλο, μία που έπρεπε να καταναλώσουμε κι ένα οικογενειακό προφιτερόλ που μας έφεραν…όλο πήγαινε πίσω.

Είναι εύκολο, γρήγορο, ελαφρύ και χωρίς αυγά. Εννοείται πως γίνεται και με κανονικά σαβαγιάρ.

Απολαύστε το.


Τιραμισού (χωρίς γλουτένη & αυγά)
(συνταγή από τον σεφ Α. Πετρετζίκη)

Υλικά

1 συσκευασια σαβαγιάρ (χωρίς γλουτένη Schar) (14 σαβαγιάρ)
250 γραμ. μασκαρπόνε
300 γραμ. κρέμα γάλακτος (35%)
50 ml καφέ εσπρέσο (δυνατό)
150 ml καφέ εσπρέσο (δυνατό για να βρέξουμε τα σαβαγιάρ)
75 γραμ. μαυροδάφνη
4 κουτ. της σούπας ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
κακάο & ξύσμα κουβερτούρας για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε στο μίξερ μαζί το μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος, τη μαυροδάφνη, την άχνη ζάχαρη, τα 50 ml καφέ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια κρέμα σφικτή.


Την βάζουμε στην άκρη (ή στο ψυγείο για λίγο)

Παίρνουμε το σκεύος που θα σερβίρουμε το γλυκό, βρέχουμε τα σαβαγιαρ με τον υπόλοιπο καφέ από την πάνω πλευρά τους και τα στρώνουμε στο σκεύος, να καλυφθεί ο πάτος. Στρώνουμε τη μισή από την κρέμα. 

Πασπαλίζουμε με λίγο ξύσμα σοκολάτας και από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα σαβαριάρ.
Στρώνουμε καλά την κρέμα και διακοσμούμε με κακάο ή με τριμμένη σοκολάτα.


Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες ή κατά προτίμηση φτιάξτε το από την προηγούμενη, ώστε να ποτίσουν και να μαλακώσουν καλά τα σαβαγιάρ.



Μικρά μυστικά:

-         Για 14 σαβαγιάρ μου φάνηκε πολύ η κρέμα, δηλαδή γίνεται παχιά, όπως βλέπεται και στις φωτογραφίες. Εμένα μου πήρε 6 (και μισό) σαβαριάρ στην πρώτη στρώση και 7 (και μισό) στην πάνω στρώση. Το μπωλ που το έβαλα άνοιγε προς τα πάνω, οπότε πήρε πιο πολλά στη δεύτερη στρώση αν και δεν το κάλυψα τελείως. Τα έβαλα λίγο πιο αραιά.

-         Πάρτε παραπάνω σαβαγιάρ δηλαδή 2 συσκευασίες ή ανάλογα με το σκεύος σας. Εκτός αν το θέλετε με παχιά κρέμα, οπότε χρησιμοποιήστε 14 σαβαγιάρ με την δοσολογία της κρέμας αυτής.



You Might Also Like

17 σχόλια

  1. Ωραιοτατο εγινε Μαριον μου και η κρεμα δεν ειναι πολλη, το τιραμισου ειναι κατα βαση ενα κρεμωδες γλυκο, στην Ιταλια εχω δει να βαζουν και μια μονο στρωση μπισκοτα και ολο απο επανω να ειναι κρεμα. Βεβαια, και παλι ειναι θεμα γουστου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες Μαρίνα δεν είναι πολύ η κρέμα? Εσύ ξέρεις κάτι παραπάνω :)
      Θα σε εμπιστευθώ. Ηταν πολύ ωραίο πάντως.

      σ ευχαριστώ

      Διαγραφή
  2. Θα πρέπει να είναι ωραιότατο και ελαφρύ...ευχαρίστως θα το δοκίμαζα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρουσα πρόταση για τιραμισού!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το τιραμισού παραμένει υψηλά στις γλυκές προτιμήσεις μου.
    Ενδιαφέρουσα και λαχταριστή η δική σου πρόταση, με αυτά τα ιδιαίτερα σαβουαγιάρ.

    Καλό τριήμερο Μάριον, είναι κι Δευτέρα σχόλη, βλέπεις... :)
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γευστική διαφορά Ζαμπια μου με αυτά τα σαβουαγιάρ.
      Είναι σαν τα κανονικά, μόνο χωρίς γλουτένη.
      Σ ευχαριστώ πολύ

      Καλό τριήμερο και σε σένα :)

      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  5. Πολύ λαχταριστό το τιραμισού!! Έχω κι εγώ ένα διαίτης στα σκαριά, αλλά με αυγά όμως.
    Πάντως κι εμένα μου αρέσει να έχει μπόλικη κρέμα Μάριον.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κλασικό γλυκό που αρέσει στους περισσότερους! Και πολύ όμορφη η παρουσίαση!
    Φιλιά πολλά Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαρίστως το τιμούσα τώρα ένα κομματάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τελειο και αναλφαρο!!! και γω το εχω στην κορυφη της λιστας γλυκων. ουτε εγω εβαζα αυγα στην κρεμα μονο τυρι και σαντιγι και καφε. θα ηθελα να δοκιμασω αυτα τα μπισκοτα θα τα ψαξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μ΄αρέσει, μ΄αρέσει, μ΄αρέσει!!!!!!!!!
    Το είχα δει από την πρώτη μέρα και πραγματικά μου είχε φανεί πολύ ενδιαφέρουσα η πρότασή σου μιας και για μένα ισχύει το τιραμισού να είναι κι ότι να΄ναι!
    Όμως δεν είναι ότι να ΄ναι το δικό σου Μάριον γλυκιά! Είναι τέλειο και πολύ πρωτότυπο.
    Η αρκετή κρέμα δεν με τρομάζει!!!!!!!!!!! Μην ανησυχείς για μένα!! χαχαχα

    Σε φιλώ γλυκά σαν το Τιραμισού σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ μου αρέσει το συγκεκριμένο γλυκάκι!
    Το προτιμώ όταν θέλω κάτι εύκολο, ελαφρύ και δροσερό!
    Χωρίς αυγά φυσικά!
    Μου έδωσες ωραία ιδέα για τα σαβαγιάρ που έχω και εγώ!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μοίαζει αφράτο κ νοστιμότατο!Από τα αγαπημένα μου γλυκά!
    Καλημέρες από Ζάκυνθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ευχαριστώ για την συνταγή, έχω ένα πακέτο σαβουαγιαρ της Schär στο ντουλάπι. οπότε αγοράζω τα υπόλοιπα και δοκιμάζω......

    ΑπάντησηΔιαγραφή