Τάρτα με πράσο & απάκι Κρήτης / Tart with leek & Salted and smoked pork (apaki) from Crete

6:43:00 μ.μ.



Αρχίζουμε με τα αποτελέσματα της κλήρωσης λοιπόν για το βιβλίο της Αθηνάς Πάνου ‘’Party’’ από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Eίχαμε 23 συμμετέχοντες, οι 3 ζήτησαν να εξαιρεθούν, οπότε έμειναν 20 συμμετοχές.

Η κλήρωση έγινε με το Random.org (η τεχνολογία στην υπηρεσία μας).
Βγήκε το νούμερο 9 και η τυχερή είναι η Λίλια από το ‘’Spoon Stories’’. Συγχαρητήρια, καλό διάβασμα ; ).
Λίλια στείλε μου e-mail να σου πως θα πάρεις το δώρο σου.


Πάμε στη συνταγή μας. Αυτή την συνταγή την έκανα στις γιορτές. Είχα πάρει το απάκι από το σούπερ μάρκετ χωρίς να έχω κάτι συγκεκριμένο στο νου. Βγήκε αυτή η συνταγή για γιορτινό τραπέζι. Ηταν πολύ ωραία. Πάρα πολύ ωραία. 
Χωρίς πολλά υλικά: πράσο, μανιτάρια, τυριά. Δεν ήθελα να βάλω κρέμα γάλακτος κι έβαλα ξινόγαλα - που ομολογώ πως το έχω προσθέσει σε πολλές συνταγές και πολύ μου αρέσει - γιατί θεώρησα πως θα ταίριαζε με το απάκι καλύτερα από την κρέμα και δεν θα το ''βάραινε'' πιο πολύ. 'Οπως επίσης χωρίς πολλά μυρωδικά γιατί το απάκι ήταν από μόνο του καπνιστό κι είχε μυρωδικά.

Οτι έμεινε ήταν αυτό το κομμάτι που βλέπεται στη φωτογραφία. Πάλι καλά γιατί δεν το είχα φωτογραφήσει νωρίτερα. 
Δοκιμάστε την σαν συνοδευτικό ή ως κυρίως μαζί με μια πράσινη σαλάτα.

Τάρτα με πράσο & απάκι Κρήτης

Υλικά

3 πράσα (το άσπρο μέρος)
1 κρεμμύδι μέτριο (ψιλοκομμένο)
350 γρ. μανιτάρια άσπρα (κομμένα σε φέτες, φρέσκα ή κονσέρβας)
200 γρ. απάκι Κρήτης
1 φύλλο σφολιάτας
120 γρ. γραβιέρα τριμμένη
120 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
2 αυγά
150 γρ. ξινόγαλα (ή γάλα)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα πράσα.
Ανακατεύουμε λίγο να μαραθούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια κομμένα φέτες. Αν είναι από κονσέρβα τα στραγγίζουμε καλά.


Αφήνουμε κι αυτά να μαλακώσουν λίγο. Μετά ρίχνουμε το απάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια.  Ρίχνουμε λίγο αλάτι & πιπέρι. Μην ρίξετε πολύ αλάτι γιατί έχει και το απάκι και τα τυριά.
Αφήνουμε λίγο να ενωθούν τα υλικά ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.



Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το ξινόγαλα (ή το γάλα).
Παίρνουμε το φύλλο της σφολιάτας και το στρώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, που το έχουμε λαδώσει λίγο.
Αν θέλουμε μπορούμε να το ανοίξουμε ελαφρά και με έναν πλάστη.
Ρίχνουμε τη γέμιση, από πάνω τα τυριά και μετά τα αυγά. Διπλώνουμε τις άκρες της σφολιάτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις στους 180 C, για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.




Μικρά μυστικά:

- Δεν θέλει πολύ αλάτι γιατί και τα τυριά και το απάκι έχουν.


You Might Also Like

20 σχόλια

  1. Το απάκι είναι αρκετά ιδιαίτερο από μόνο του, οπότε νομίζω ότι έκανες πολύ σωστή επιλογή των υπόλοιπων υλικών!
    Μου αρέσει που χρησιμοποίησες ξινόγαλα αντί για κρέμα γάλακτος Μάριον!
    Είμαι σίγουρη ότι η τάρτα ήταν πάρα πολύ ωραία!
    Ευτυχώς που κατάφερες να περισώσεις ένα κομμάτι για φωτογράφιση!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου νομίζω δεν ''ταίριαζε'' η κρέμα γάλακτος... δεν μου πήγαινε. Εντάξει μπορεί να την βάλει κάποιος, αλλά το ξινόγαλο ήταν ότι έπρεπε.
      Στο τσακ το φωτογράφισα..χιχι

      Σ ευχαριστώ πολύ :-)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. Νοστιμότατη η τάρτα σου Μάριον! Εγώ δε θα είχα προλάβει να κρατήσω ούτε ένα ψίχουλο για φωτο γράφιση...χιχι.. Φιλάκια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Χαρά :)

      Μην νομίζεις, κι αυτό με το ζόρι έμεινε ;)

      Φιλιά :-)

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω τα πράσα! Τυχερή η Λίλια! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη η τάρτα Μάριον, είναι ένα κυρίως πιάτο από μόνη της.
    Το πράσο και το απάκι την καθιστούν πεντανόσττιμη και ακαταμάχητη!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να γίνει κυρίως άνετα Μίνα.

      Σ ευχαριστώ πολύ : )

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  5. Εμένα αυτού του είδους οι τάρτες με ξετρελαίνουν!Το απάκι είναι φοβερό και μου αρέσει και το ξινόγαλο!Ευτυχώς που πρόλαβες να το φωτογραφίσεις χαχα

    Σε ευχαριστώ πολύ για το δώρο!! Σου εύχομαι ότι καλύτερο για τη νέα χρονιά!Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να' σαι καλά Λίλια.
      Εύχομαι και σε σένα μια καλή και τυχερή χρονιά.

      Ελπίζω να το χαρείς το βιβλίο, έχει πολύ ωραίες συνταγές και εύκολες.

      Κι εγώ σ ευχαριστώ :-)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  6. Συγχαρητηρια στη Λίλια! Αν πω οτι δε ζηλεψα θα ειναι ψεμματα! Λατρευω τις ταρτες και δη τις αλμυρες. Δεν ειμαι του πράσου αλλα το απακι ειναι στις γευσεις μου! Ευγε
    Καλό ξημέρωμα, καλή εβδομάδα
    Φιλί γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπραβο στην νικητρια και μπραβο και σε σενα marion!!!!
    Τελεια ταρτα κια υπεροχος συνδυασμος τα πρασα με το απακι!!!!!
    καλη εβδομαδα,φιλια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία τάρτα Μάριον!! Οι γεύσεις της φαντάζουν απίθανες. Μακάρι να μπορούσα να βρω απάκι στην Ολλανδία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με γεια το βιβλιο!!!!!

    Οσο για την ταρτα, πεθαινω για πρασσο με ολους τους τροπους που αυτο ειναι μαγειρεμενο.
    Δεν εχω καμια απολυτως αμφιβολια για τη νοστιμια της ταρτας σου Μαριον. Ολα τα υλικα ειναι του γουστου μου απολυτα!!!!!

    Καλο βραδυ!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πιο πετυχημένος συνδυασμός δε γίνεται!
    Πολύ καλά έκανες και μας την παρουσίασες Μάριον, δε μου κάνει καθόλου εντύπωση που έμεινε μόνο αυτό το κομμάτι!
    Συγχαρητήρια στη Λίλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγχαρητήρια στην τυχερή!
    Πεντανόστιμη φαίνεται η τάρτα σου, έχω και μια αδυναμία στα πράσα...
    Στείλε κομμάτι!
    Φιλιά πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νόστιμη κι εύκολη τάρτα. Απάκι έχω δοκιμάσει μόλις μία (!) φορά (ξέρω ντροπή μου ;) αλλά το βρήκα αρκετά νόστιμο και νομίζω θα ταιριάζει πολύ με τα πράσα και τα μανιτάρια.
    Κι εμένα μου αρέσει η ιδέα της αντικατάστασης της κρέμας γάλακτος από το ξινόγαλο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. υπέροχα υλικά, πολύ ωραία συνδυασμένα! φαίνεται απίθανη η τάρτα σου!
    φαντάζομαι δεν θα έμεινε ούτε ψίχουλο!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχη η τάρτα, μου αρέσει πάρα πολύ με αυτά τα συγκεκριμένα υλικά.
    Σωστά το ξινόγαλο είναι πιο υγιεινό για τις παρασκευές μας!!
    Καλή σου ημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το απάκι είναι αγαπημένο υλικό, το αγοράζω συχνά και στην τάρτα σίγουρα δίνει μια ιδιαίτερη γεύση!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe