Βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι / New Year cake with orange
12:45:00 μ.μ.Καλή Χρονιά να έχουμε.
Να έχετε μια υπέροχη χρονιά γεμάτη με αυτά που επιθυμείτε και αγαπάτε. Και ο νέος χρόνος να φέρει υγεία και ευτυχία σε όλους.
Δεν θα σας πω για νέα ξεκινήματα, νέους στόχους, ξεκαθαρίσματα και καταγραφή για το τι θα κάνουμε τη νέα χρονιά. Είναι κι αυτά σαν τη ''δίαιτα από Δευτέρα''. Οπότε χωρίς άγχος ξεκινάμε και βλέποντας και κάνοντας.
Για αρχή ας κόψουμε την πίτα μας. Πρώτα να βάλουμε τη συνταγή. Είδα πως στο blog δεν έχω συνταγή για Βασιλόπιτα. Απαράδεκτο θα πω. Νωρίτερα πάλι δεν πρόλαβα να βάλω. Η Βασιλόπιτα έγινε παραμονή απόγευμα. Στο ''τσάκ'' που λένε. Την βάζω λοιπόν σαν πρώτη ανάρτηση για το 2015. Αλλωστε μπορεί να χρειασθεί έστω και τώρα. Αφού κόβουμε πίτες μέχρι το Μάρτιο.
Μια απλή συνταγή και νόστιμη, ένα κέικ μοσχομυριστό κι αφράτο που μπορείτε να το κάνετε για τον καφέ, για πρωϊνό.
Βασιλόπιτα κέϊκ με πορτοκάλι & ξινόγαλα
(προσαρμοσμένη συνταγή από Ανθολόγιο συνταγών απο την Κάρυστο)
Υλικά
250 γρ. βούτυρο (να έχει μαλακώσει)
270 γρ. ζάχαρη
5 αυγά (τα ασπράδια σε μαρέγκα)
125 γρ. χυμό πορτοκαλιού
125 γρ. ξινόγαλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα μπέϊκιν-πάουντερ
2 βανιλίνες
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
σταγόνες κουβερτούρας
Εκτέλεση
Το βούτυρο το βγάζουμε από το ψυγείο να μαλακώσει. Το βάζουμε λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων να λιώσει (όχι να κάψει όμως πολύ)
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε με το μίξερ πολυ καλά το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους κρόκους. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, το μπέϊκιν, το ξύσμα και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά & ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και τις σταγόνες κουβερτούρας.
Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά εναλλάξ με το ξινόγαλα. Ισως πάρει λιγότερο αλεύρι. Αν δείτε ότι είναι το μείγμα αρκετά πηκτό δεν χρειάζεται να ρίξετε όλο το αλεύρι.
Μετά με μια σπάτουλα ρίχνουμε στο μείγμα τη μαρέγκα σε δόσεις και ανακατεύουμε σιγά σιγά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα 25 - 28 εκ. με αποσπώμενα πλαϊνά που την έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Προσοχή δεν ανοίγουμε το φούρνο ούτε τρυπάμε με μαχαίρι να δούμε αν ψήθηκε, παρά μόνο προς το τέλος. Αν δούμε ότι έχει πάρει χρώμα αρκετό από πάνω και δεν θέλουμε να πάρει παραπάνω,το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει. Μόλις κρυώσει βάζουμε άχνη ζάχαρη από πάνω.
- Αντί για ξινόγαλα μπορείτε να βάλετε εβαπορέ αδιάλυτο.
- Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε τις σταγόνες και να βάλετε ψιλοκομμένα φρουί γλασέ (αλευρωμένα πριν μπουν στο μείγμα).
Καλή Χρονιά & τυχερή σε όλους !
23 σχόλια
καλη χρονια με υγεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΉρθα για να δω τη βασιλόπιτά σου (εξαιρετική) και να ευχηθώ Καλή Χρονιά! Μη με βάλεις στην κλήρωση, το κέρδισα ήδη από το cook and feed της Μαρίας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και καλή χρονιά καλή μου Μάριον!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι ότι καλύτερο σε σένα και την οικογένεια σου!
Μακάρι το νέο έτος να είναι δημιουργικό και γεμάτο χαρούμενες και ξεχωριστές στιγμές!
Πολύ μου αρέσει η βασιλόπιτα σου!
Το άρωμα του πορτοκαλιού σε συνδυασμό με το ξινόγαλα και την κουβερτούρα την κάνουν άκρως ελκυστική!
Από την κλήρωση θα ήθελα να με εξαιρέσεις, καθώς έχω το βιβλίο της Αθηνάς :)
Πολλά φιλιά και θερμές ευχές!
Καλη χρονια με υγεια και όμορφα μαγειρεματα!Μου άρεσε που η βασιλόπιτα ειναι σαν κεικ και έχει μεσα και κουβερτούρα! Καλη επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο απόγευμα
Σε φιλω!
Τέλεια είναι η βασιλόπιτα και για μένα που χρησιμοποιώ κατά κόρον το ξινόγαλα, μου φαίνεται καταπληκτική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή χρονιά και του χρόνου!
Καλή Χρονιά με υγεία και δημιουργικότητα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚομψότατη λαχταριστη η Βασιλόπιτα
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΥΠΕΡΟΧΗ Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΣΟΥ.ΚΡΑΤΑΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΠΙΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑ...ΥΠΕΡΟΧΟ.ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΜΗΛΑΚΗ ΑΝΝΑ
annakam1978@yahoo.gr
Καλη Χρονια Μαριον! Με υγεια,δουλειες, αγαπη και πολλη χαρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ γευστικη φαινεται η βασιλοπιτα σου Μαριον και ομορφη! Πλεον θα τη δοκιμασω σαν κεκακι. Το ξινογαλα στα κεικς πολυ μου αρεσει. γιατι γινονται πολυ αφρατα!
Ευχαριστουμε πολυ και για το δωρακι!
Πολλα φιλια! Ευη
Πορτοκάλενια βασιλόπιτα! Φαίνεται πολύ ωραία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά Μάριον!
Καλή χρονιά με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ γευστική η βασιλόπιτα και η προσθήκη σοκολάτας θα τραβήξει πολύ κόσμο να φάει ένα κομματάκι (παραπάνω).
Καλή χρονιά Μάριον με υγεία και πολλές χαρούμενες στιγμές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι βασιλόπιτες κέικ είναι οι αγαπημένες μου!
Πόσο μάλλον όταν έχουν πολύ ψίχα και είναι τόσο φουσκωτές.
Το δε πορτοκάλι είναι ότι πρέπει για αυτό το απίθανο άρρωμα που χαρίζει σε ότι κέικ κι αν χρησιμοποιηθεί! Ωραίος και ο στολισμός της !
Όσο για το βιβλίο της Αθηνάς.... θα το ήθελα πολύ!!!
Σε φιλώ και σου εύχομαι τα καλύτερα!!!!!!!!!!!!!!
Καλή χρονιά για σένα και την οικογένεια σου Μάριον μου!Η βασιλόπιτα φαίνεται εκπληκτική! Και του χρόνου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή και γλυκιά χρονιά Μάριον! Και πώς να μην είναι έτσι όπως μας υποδέχεσαι! Και υπέροχη βασιλόπιτα, και τέλειο δωράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε!
Λατρεύω τις πορτοκαλένιες βασιλόπιτες, είναι η αδυναμία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά Μαριον μου, με υγεία κι ευτυχία!!!
Πολλά φιλιά
Ωραιότατη η βασιλόπιτα, Μάριον, και του χρόνου!!! Καλή χρονιά σου εύχομαι, πάντα με υγεία, χαρά και νοστιμιές! ΧΟΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Μαράκι μου! Καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία και αγάπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά Μαρία!!!Ότι επιθυμείς!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοριτσι μου, να είσαι γερή και πάντα ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ !
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ αγαπώ πολυ
Καλή χρονιά και νόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά με υγεία, πολύ ωραία συνταγή.Ευχαριστούμε για το βιβλίο της Αθηνάς Πάνου !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου κορίτσι μου με μια ακόμη συνταγή μοσχομυριστής βασιλόπιτας. Κι αν βασιλόπιτα και φτιάξαμε, και κόψαμε πειράζει την συνταγή να την δανειστώ για ένα κέϊκ το Σαββατοκύριακό; Εύχομαι ένα νόστιμο 2015!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή χρονιάαα :D
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή χρονιά!! με υγεία, χαρά και πολλές νόστιμες αναρτήσεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμου αρέσει πολύ να χρησιμοποιώ το ξινόγαλα σε κέικ κλπ. είμαι σίγουρη πως η βασιλόπιτα σου θα είναι εξαιρετική!
καλό βράδυ!!