Ριζότο με μπύρα & χωριάτικο λουκάνικο / Beer risotto with sausage

9:33:00 π.μ.



Το ρύζι, μαζί με τα μακαρόνια, είναι αγαπημένα υλικά στο σπίτι. Αν δεν αρχίσουμε να μιλάμε ιταλικά, θα αρχίσουμε σίγουρα τα κινέζικα.  Φτιάχνεις λίγο ρύζι ρίχνεις και ένα ωραίο κεφαλοτύρι ή μια μυζήθρα  από πάνω και ζεσταίνεται το μέσα σου και σε χορταίνει.  Είναι η εύκολη λύση για ένα γρήγορο φαγητό. 


Το ριζότο είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο με μια τεχνική που δεν είναι απλά βράζουμε το ρύζι.
Μαγειρεύεται σε ζωμό με κρεμώδη υφή. Ο ζωμός μπορεί να είναι από κρέας, ψάρι, κοτόπουλο ή λαχανικά. Σχεδόν πάντα ένα ριζότο έχει κρασί, κρεμμύδι και βούτυρο. 
Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος στην Ιταλία ... (ουπς - εντάξει μάλλον για ιταλικά μας βλέπω τελικά ;) ).

Εδώ χρησιμοποίησα μπύρα που ταιριάζει με ένα (φρέσκο) χωριάτικο λουκάνικο, που έχει φτιαχτεί 4-5 μέρες πριν μαγειρευτεί. 



Ριζότο με μπύρα και χωριάτικο λουκάνικο 
(προσαρμοσμένη συνταγή από εδώ)

Υλικά
(για 4 μερίδες)


1-2 κουτ. σούπας λάδι
220 γρ. χωριάτικο  λουκάνικο, κομμένο σε φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
1 φλιτζάνι ρύζι Arborio (230 γρ. περίπου)
1 κουτάκι μπύρα (σε θερμοκρασία δωματίου)
3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου (σπιτικό κατά προτίμηση)
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη & σε φλούδες
Αλάτι
Ασπρο πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ζωμό κοτόπουλου και το κρατάμε ζεστό σε χαμηλή φωτιά.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.  Προσθέτουμε το λουκάνικο και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει, περίπου 3 λεπτά. Το βγάζουμε σε ένα πιάτο με τρυπητή κουτάλα. 



Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα, περίπου 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε τη μισή μπύρα και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη μπύρα και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέστε μια κουτάλα ζωμό κοτόπουλου και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως, ανακατεύοντας συχνά.







Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό ετσι ακριβώς, δηλαδή μόλις το ρύζι φαίνεται σχεδόν στεγνό. Μαγειρεύουμε μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες και να είναι al dente, περίπου 20-30 λεπτά συνολικά. Προσέχουμε να μην έχουμε δυνατή φωτιά, στο μέτριο (εγώ το είχα στο 2, με μέγιστο το 3).






Ρίχνουμε τη 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και 1 κουτ. της σούπας τριμμένη παρμεζανα. Προσθέστε τα λουκάνικα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και μια τσιμπιά μοσχοκάρυδο (δοκιμάζουμε και ρίχνουμε σταδιακά όσο αλάτι χρειάζεται). 

Γαρνίρουμε με φλούδες παρμεζάνας (& ψιλοκομμένο μαϊντανό, αν θέλουμε)




Μικρά μυστικά:

-  Μπορείτε να βάλετε και ζωμό λαχανικών. Αν δεν έχετε σπιτικό ζωμό (που να έχετε φτιάξει εσείς) μπορείτε να βάλετε και κύβο.

-  Το μοσχοκάρυδο είναι προαιρετικό, αλλά ταιριαστό !!
- Οι φωτογραφίες δεν είναι τόσο καλές, είναι λίγο βιαστικές και φυσικά εκείνη την ώρα είχε συννεφιά!!





You Might Also Like

10 σχόλια

  1. ooooo πολύ μερακλίδικο το σημερινό φαγάκι!!! Θα ήθελα μια μεγάαααλη μερίδα για να το ευχαριστηθώ!!!
    φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο μεγάλες μερίδες βάζουμε ;)

      Ευχαριστώ Πέλα :)
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. Αρκετά εναλλακτικό το ριζότο σου Μάριον!
    Μου αρέσει που χρησιμοποιείς μπίρα, ωραίο που ξεφεύγεις από την κλασική προσθήκη κρασιού.
    Πολύ χορταστικό φαγητό και πλούσιο σε γεύση!
    Αν μη τι άλλο αποπνέει χειμώνα και μ' αρέσει!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι με την μπύρα γίνεται πολύ ωραίο Ερμιόνη μου. Αρκεί να είναι μια ελαφριά, χωρίς έντονη γεύση
      Αλλωστε το λουκάνικο δίνει την δική του πλούσια γεύση.

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  3. Προσωπικά έχω μεγάλη αδυναμία σε κάθε ρύζι! Και σε όλα τα πιάτα που μπορούν να γίνουν με αυτό, Μάριον.
    Το ριζότο που παρουσιάζεις πραγματικά δείχνει άκρως ελκυστικό, με το λουκάνικο και την επίγευση της μπύρας!
    Με προκαλεί να το δοκιμάσω...
    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρελαίνομαι και εγώ για ρύζι παρότι το αποφευγω όσο γίνεται, αλλά ένα ριζότο μια στις τοσες το φτιάχνω. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί να χρησιμοποιήσω μπύρα, συνηθως βάζω κρασί, πολύ ωραία ιδέα μου έδωσες για την επόμενη φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολυ ωραιο1!!! δεν εχω συνδυασει το λουκανικο με ρυζι ευκαιρια να το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα !!! Πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό !! Η προσθήκη της μπύρας ειδικά θα δίνει άλλη γεύση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου αρέσει πολύ το ριζότο και η συνταγή σου με την μπύρα είναι ιδιαίτερη και του πηγαίνει πολύ συνδυασμό με το λουκάνικο!!
    Καλό σου βράδυ!!
    Οι φωτογραφίες είναι υπέροχες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία υλικά. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι πολύ νόστιμο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe