Κέικ σοκολάτας με γκανάζ / Chocolate cake with ganache
9:17:00 π.μ.Πάντα πρέπει να έχουμε λόγους να γιορτάζουμε. Για το παραμικρό. Για το πιο απλό, για το πιο μικρό πράγμα που θα μας ευχαριστήσει και θα μας φτιάξει τη διάθεση.
Και φυσικά για την πιο σημαντική μέρα της ζωής μας: τη γέννησή μας!!
Αν και δεν είμαστε μικρά παιδιά να κάνουμε πάρτυ να φέρουμε φίλους να παίξουμε και να φάμε τα τυροπιτάκια της μαμάς, εν τούτοις νομίζω πως καθώς μεγαλώνουμε και κάθε χρόνος περνάει από πάνω μας, πρέπει να τον γιορτάζουμε με ακόμα μεγαλύτερη χαρά από όταν ήμασταν παιδιά.
Ετσι λοιπόν σας κερνάω αυτό το απόλυτο σοκολατένιο κέικ για τα γενέθλιά μου.
Δεν έχει την υφή του κέικ που ξέρουμε. Είναι πιο υγρό, αφράτο, σοκολατένιο. Με μια κλασσική γκανάζ να το αγκαλιάζει. Δεν νομίζω να θέλετε περισσότερα για να σας πω πόσο ωραίο είναι, αλλά και πόσο εύκολο.
Αυτό που θα σας πω είναι ότι εξαφανίσθηκε μέσα σε δυο μέρες. Για την ακρίβεια μιάμιση ημέρα... Ισως να φταίει που κρύωσε ο καιρός και η ανάγκη για κάτι σοκολατένιο έγινε πιο επιτακτική από ποτέ. 'Η όπως μου είπαν οι ''καταναλωτές'' ότι όταν φτιάχνω ωραία γλυκά τα κάνω μικρά ή λίγα και δεν φτάνουν !!
Κέικ σοκολάτας με γκανάζ / Chocolate cake with ganache
(συνταγή προσαρμοσμένη από Spring CookBook, Spring 2014)
Yλικά
175
γρ. βούτυρο (να έχει μαλακώσει)
150
γρ. αλεύρι γ.ο.χ
50
γρ. σκόνη κακάο (άγλυκο)
1
κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
150
γρ σκούρα καστανή ζάχαρη (muscovado)
3
μέτρια αυγά, χτυπημένα
250
ml ξινόγαλα
1
κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την γκανάζ:
125 γρ. κουβερτούρα
125 γρ. κρέμα γάλακτος
Για την γκανάζ:
125 γρ. κουβερτούρα
125 γρ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε
το φούρνο στους 180 ° C .
Βουτυρώνουμε
μια φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά (20,5 εκ.)
Κοσκινίζουμε
το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ και μια πρέζα αλάτι σε ένα μπολ.
Με
το μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο (που έχει μαλακώσει αρκετά) και τη ζάχαρη για 5
λεπτά να αφρατέψει.
Σταδιακά
προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά πριν την προσθήκη κάθε αυγού.
Σταματάμε
το μίξερ. Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και στη συνέχεια το ξινόγαλα και την
υγρή βανίλια και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα το μείγμα ‘’διπλώνοντας’’ απαλά να ενσωματωθεί το
αλεύρι καλά.
Ρίχνουμε
το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν
βγαίνει καθαρό μόλις τρυπάμε το κεικ. Τότε είναι έτοιμο.
Βγάζουμε
το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει στη φορμα. Μετά
βγάζουμε τα πλαϊνά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Για
την γκανάζ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη κουβερτούρα σε ένα κατσαρολάκι και
ζεσταίνουμε ανακατεύοντας να λιώσει η κουβερτούρα (σε χαμηλή θερμοκρασία).
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, να γίνει χλιαρή. Να
μην πήξει τελείως για να μπορεί να απλωθεί στο κεικ. Αν θέλετε ρίχνετε κι ένα
κουταλάκι του γλυκού λικέρ βύσσινο
Όταν
εχει κρυώσει τελείως το κέικ ρίχνουμε την γκανάζ να καλύψει την επιφάνεια και
τα πλαϊνά.
Διακοσμούμε με πολύχρωμα κας-κας.
Mικρά μυστικά:
- Εγώ το έβαλα σε μεγαλύτερη φόρμα (24 εκ.) γι αυτό και βγήκε χαμηλό. Αν θέλετε να έχει ύψος να το φτιάξετε σε φόρμα 20.5 εκ.
- Επίσης μπορείτε να το βάλετε σε μια σχάρα και από κάτω ένα ταψάκι για να ρίξετε την γκανάζ πάνω στο κέικ και φεύγει η περίσσια ποσότητα.
Διακοσμούμε με πολύχρωμα κας-κας.
Καλό μήνα !!!
Mικρά μυστικά:
- Εγώ το έβαλα σε μεγαλύτερη φόρμα (24 εκ.) γι αυτό και βγήκε χαμηλό. Αν θέλετε να έχει ύψος να το φτιάξετε σε φόρμα 20.5 εκ.
- Επίσης μπορείτε να το βάλετε σε μια σχάρα και από κάτω ένα ταψάκι για να ρίξετε την γκανάζ πάνω στο κέικ και φεύγει η περίσσια ποσότητα.
24 σχόλια
Καλό μήνα Μάριον! Καλή εβδομάδα και χρόνια σου πολλά, καλά κι ευτυχισμένα, γεμάτα αγάπη! Έχεις απόλυτο δίκιο... πρέπει να γιορτάζουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τούρτα σου καταπληκτική!!! Πεντανόστιμη σίγουρα αν κρίνω από τα υλικά και με το ξινόγαλα το κέικ γίνεται το κάτι άλλο!!!!
Φιλιά καλημέρας... και του χρόνου!!!
Ευχαριστώ πολύ Κική μου.
ΔιαγραφήΕίναι ωραίο να ψάχνουμε ευκαιρίες για γιορτή ;)
Ναι το ξινόγαλα οπου μπει κάνει θαύματα
Να' σαι καλά
Τα φιλιά μου :)
Το κέικ φαίνεται πολύ ζουμερό πράγματι! Ωραίο και λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα, καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά και πάλι :)
Ευχαριστώ Μαρία μου. :)
ΔιαγραφήΜάριον καλησπέρα και καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πολύ λαχταριστό! Τελευταία και εμένα μου αρέσουν τα πιο ζουμερά κέικ ;)
Ευχαριστώ πολύ Αρη :)
ΔιαγραφήΝαι τα ζουμερά κέικ είναι πολύ ωραία τελικά.
Τώρα είδα ότι είχες τα γενέθλιά σου :-) Χρόνια Πολλά !!!
ΔιαγραφήΠολύχρονη και "πολύχρωμη" (σαν τα χρωματιστά κουφετάκια του κέικ) να είσαι πάντα Μάριον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι καλύτερο και φυσικά πάντα με Υγεία και Δύναμη.
Ζουμερό και σοκολατένιο, ποιος θα έλεγε όχι, σ' ένα τόσο λαχταριστό κομμάτι κέικ.
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα εύχομαι.
Ευχαριστώ Πηνελόπη μου
ΔιαγραφήΠηγα να την κάνω λίγο παιδική τη τούρτα αλλά ευτυχώς το μάζεψα ..χιχιχι
Να' σαι καλά καλό μήνα και σε σένα :)
Α!!! Χρόνια πολλά, καλά και δημιουργικά Μάριον! Χρόνια ευτυχισμένα!!! Όπως εσύ τα θες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικό το κέικ. Φαίνεται στην υφή του ότι είναι ζουμερό και όχι στεγνό. Οσο για την γκανάς είναι τόσο γυαλιστερή που εντυπωσιάζει! Φυσικά και δεν θέλουμε να βάλουμε το κέικ σε σχάρα για να φύγει η ποσότητα που περισσεύει! Την θέλουμε όλη μέσα στην πιατέλα να την παίρνουμε με το κουτάλι!! χαχαχαχαχαχααχα
Φιλιά πολλά!
Σ ευχαριστώ πολύ πολύ Χρυσαυγή μου :)
ΔιαγραφήΗ γκανάζ δεν εχει προλάβει να στεγνώσει τελείως (βαζιόμασταν ...) αλλά βγήκε πολύ ωραία έτσι γυαλιστερή.
Χαχαχα..... αυτό το περίμενα από εσενα...να μην θελεις να το βάλεις σε σχάρα...να πάει χαμένη τόση σοκολάτα???? ΟΟΟΟχχχιιιιιιι !! ;)
Φιλιά πολλά :)
Χρόνια Πολλά και πάλι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώωωω :)
ΔιαγραφήΝα τα εκατοστήσεις καλή μου Μάριον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι ολόψυχα να είσαι πάντα έτσι γλυκιά και χαμογελαστή, δημιουργική και πολύ πολύ ευτυχισμένη.
Το κέικ υπέροχο! Οι φωτογραφίες όπου φαίνεται η τομή τα λένε όλα νομίζω!
Και το γλάσο δείχνει πολύ λαχταριστό!
Έκανες πολύ καλά που γιόρτασες τα γενέθλια σου με τόσο γλυκό τρόπο!
Σε φιλώ και σου στέλνω όλη μου την αγάπη και τις πιο θερμές μου ευχές!
Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου για τις γλυκές σου ευχές... :)
ΔιαγραφήΗταν ότι έπρεπε το κεικ για μεγάλη σοκολατένια δόση ;)
Να' σαι καλά, ευχαριστώ πολύυυυ
Φιλιά πολλά
Χρονια σου πολλά Μαριον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι κολασμένο κέικ μας κερνάς! Νομίζω κανεις δεν αντιστέκεται σε τέτοιο κέικ!
Σ ευχαριστώ πολύ Χρύσα μου :)
Διαγραφήδε θελουμε να φευγει η περισια ποσοτητα :P χρονια πολλα κ απ εδω ολυχρονη κ δημιουργικη!! τι υπεροχο κεικ σοκολατας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία έτσι το είπα για ξεκάρφωμα..χιχι
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώωωωω πολύ
Φιλιά
Πολύ ομορφο το κερασμα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύχρονη & ευτυχισμενη :)
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Πωπω τί πειρασμός...Πραγματικά, δείχνει πολύ λαχταριστό!!! Πώς να μείνει πάνω από μια μέρα! Και πάλι πολύχρονη και πάντα χαρούμενη :) Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κέικ φαίνεται ζουμερό λαχταριστό, πανέμορφο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντικαθιστά επάξια μία τούρτα!
Να τα εκατοστήσεις Μάριον, πάντα δημιουργική και χαρούμενη!!
Χρόνια σου πολλά, ανθηρά, γευστικά και γεμάτα υγεία! Το σοκολατένιο σου κέρασμα είναι πεντανόστιμο, γεια στα χεράκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχάς πολύχρονη!!!! Πάντα χαρούμενη κούκλα μου<3
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι πρέπει να κάνω τώρα για να έχω ένα κομμάτι λαχταριστό κέικ σαν αυτό????