Τάρτα μήλου με σταφίδες / Apple tart with raisins

9:30:00 π.μ.




Όταν είχα φτιάξει τάρτα παλιά (πολύ παλιά) για πρώτη φορά, είχα ακολουθήσει πιστά μια συνταγή. Δεν θυμάμαι πια και νομίζω πως ήταν βάση για γλυκιά τάρτα.

Ξεκίνησα μια χαρά όλα τα υλικά στον πάγκο. Αφού άνοιξα την ζύμη την έβαλα στο σκεύος και ήταν από αυτές που τις ψήνεις πρώτα και μετά βάζεις τη γέμιση. Ωραία ως εδώ. Η συνταγή έλεγε: ΄΄ ... απλώνουμε την ζύμη και καλύπτουμε και τα πλαϊνά και βάζουμε ρύζι πάνω στη ζύμη για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο η βάση …΄΄. 
Ρύζι!! Άλλες οδηγίες δεν υπήρχαν. Ρίχνουμε απλά το ρύζι πάνω στη ζύμη … κατά βούληση.  Αυτό κατάλαβα εγώ τουλάχιστον.
Και μόλις ψηθεί αφαιρούμε το ρύζι.. νομίζω αυτό το έγραφε αλλά δεν παίρνω κι όρκο.




Αναρωτιόμουν  που κολλάει το ρύζι?? Θα ταιριάζει με τα υπόλοιπα υλικά?? Ερωτήματα με βάρος και βάθος ..  Και φυσικά αναπάντητα !! Ποιος να με διαφωτίσει? Διαδίκτυο δεν υπήρχε (είπαμε παλιά αυτό).

 Ωραια. Αφού το λέει θα ρίξω το ρύζι. Και ρίχνω το ρύζι πάνω στη βάση και τη βάζω για ψήσιμο. Είπαμε...δεν ήξερα... και δεν ρώτησα ;)
Όπως ήταν φυσικό κι επόμενο το ρύζι το είχε ΄΄καταπιεί΄΄ η ζύμη. Κάτι δεν μου πήγαινε καλά με το που είδα το αποτέλεσμα. Κι άρχισα να βγάζω ένα-ένα σπυρί  το ρύζι (όσα μπορούσα).  Κάποια τα φάγαμε μαζί με την τάρτα.. Γι αυτό και ήταν τραγανή η βάση, που δεν οφειλόταν φυσικά στην επιτυχία της εκτέλεσης της συνταγής, αλλά στο ξεροψημένο ρύζι (εδώ γελάμε όλοι μαζί !!)




Ηταν τόσο απλό να έγραφε : βάζουμε μια λαδόκολλα και ρίχνουμε το ρύζι από πάνω για βάρος για να μην φουσκώσει η ζύμη. So simple!!!

Μια μαγειρική στιγμή που ευτυχώς δεν έχει καταγραφεί με φωτογραφίες και την θυμήθηκα με την συνταγή για την Τάρτα Μήλου, αλλά και για να ευθυμήσουμε λίγο...

Δεν χρειάστηκε να βάλω βάρος πάνω στη βάση (τώρα όμως ξέρω). Η ζύμη είναι πολύ ωραία και τραγανή.


Τάρτα μήλου με σταφίδες
(προσαρμοσμένη συνταγή του Θαν. Σταμούδη από Γλυκά Μυστικά, Μηλόπιτες)

Υλικά

Για την γέμιση
2 μεγάλα μήλα
50 γρ. σταφίδα (Κορινθιακή)
20 γρ. βούτυρο αγελαδινό
35 γρ. ζάχαρη καστανή
½ κουτ. γλ. κανέλα
Λίγο γαρύφαλλο
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι

Για την ζύμη
250 γρ. αλεύρι μαλακό
1 αυγό
75 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. βούτυρο αγελαδινό
1 βανίλια
Αλάτι (μια πρέζα)
Ζάχαρη άχνη για διακόσμηση

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε από την χοντρή μεριά του τρίφτη.
Τα ανακατεύουμε μαζί με την κανέλα, το γαρύφαλο, τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι και τις σταφίδες.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο
Προσθέτουμε τα μήλα και τα μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά ή μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Τα βγάζουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.



Βάζουμε το βούτυρο στο κάδο του μίξερ και χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο τέλος ρίχνουμε το αυγό. Μόλις απορροφηθεί και το αυγό σταματάμε το μίξερ.
Η ζύμη μας θα είναι μαλακή. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.


Μόλις παγώσει η ζύμη την ανοίγουμε με έναν πλάστη στις διαστάσεις του σκεύους μας 20 εκ. (όχι μεγαλύτερο) (σε πάχος 2-3 χιλ.).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C στον αέρα.

Βουτυρώνουμε το σκεύος μας και καλύπτουμε με την ζύμη. Τα περισσεύματα τα κρατάμε για να κάνουμε το σχέδιο της τάρτας. Τρυπάμε με το πιρούνι και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 15 λεπτά περίπου.


Βγάζουμε τη ζύμη και προσθέτουμε την γέμιση με τα μήλα.


Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε κορδονάκια και καλύπτουμε την τάρτα.


Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η τάρτα.

Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε



Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και πίνουμε ζεστό καφέ !


Μικρά μυστικά:

-          Μπορείτε να βάλετε και άσπρη ζάχαρη αντί για καστανή.

-          Αν δεν έχετε φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά, πριν απλώσετε το ζύμη της βάσης βάζετε δυο λωρίδες χαρτί ψησίματος χιαστή, να προεξέχουν οι άκρες, ώστε μετά να μπορέσετε να ξεφορμάρετε την τάρτα πιο εύκολα.
-    Οι ποσότητες της ζύμης, αλλά και της γέμισης, είναι για ένα σκεύος περίπου 20 εκ. ακριβώς. Με την ζύμη αυτή φτάνει να καλυφθεί η βάση και να γίνουν τα κορδονάκια. Για μεγαλύτερο σκεύος διπλασιάζεται τα υλικά.



You Might Also Like

23 σχόλια

  1. Καλέ, κρατάω τη μικρή κοιλούμπα μου από τα γέλια! Τι έπαθες κι εσύ με το ρύζι! Εμένα η πρώτη μου απόπειρα με τάρτα έγραφε να βάλω φασόλια, αλλά ευτυχώς διευκρίνιζε ότι θα βάλω λαδόκολλα από κάτω!
    Πάντως η μηλόταρτα σου φαίνεται πολύ λαχταριστή!
    Καλημέρες γλυκιές, κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mην γελάς πολύ και τραντάζεις το μπεμπέ Λένια μου...χιχι
      Ασε..αμα δεν πάθεις δεν μαθαίνεις... και τοτε δεν υπηρχε το ιντερνετ και τα έξυπνα τηλέφωνα ;)

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  2. Χαχαχα Μάριον!! Και ποιος δεν έχει κάνει χαζομάρες με την κουζίνα!!!
    Πάντως σκέφτομαι ότι επειδή κάποια πράγματα τα ξέρουμε, τα θεωρούμε αυτονόητα και δεν τα γράφουμε, κάτι που τώρα πια πιστεύω ότι είναι λάθος και προσπαθώ να το διορθώσω όσο μπορώ.
    Η τάρτα σου είναι υπέροχη....μήπως θέλεις να πιούμε καφέ; χιχι ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία θα θυμηθώ κι άλλα ;) χιχι

      Ναι αυτό που θεωρούμε δεδομένα κάποια πράγματα είναι λίγο παγίδα. Για αυτούς που δεν έχουν και πολυ εμπειρία στην κουζίνα.

      Ηταν πολύ ωραία η τάρτα...ΗΤΑΝ...γιατί δεν έχει άλλη
      Σ ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  3. Χα χα χα !! Τι πλάκα !!! Όλοι μας πάντως έχουμε κάνει τέτοιες γκάφες :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρη εννοείται πως όλοι έχουμε κάνει μικρά λαθάκια.
      Μαθαίνουμε όμως.

      : )

      Διαγραφή
  4. Πολύ γέλιο Μαράκι!!!!!
    Ζωγραφιά, ποίημα η τάρτα σου....!!!! Υπέροχη!!!
    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να γελάσουμε λίγο Γιώργο μου ;)

      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  5. χαχαχαχα γελαω!!! μπορει να ηταν ρυζογαλο ταρτα !! να ειχες κ το ρυζι στην βαση να εριχνες κ την κρεμα απο πανω τσουπ να το το ρυζογαλο ταρτα χαχαχαχα
    τι υπεροχη ταρτα φθινοπωρινη υπεροχες φωτογραφιες!!! γεια στα χερια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα... Αναστασία δυο σε ενα.. ναι βρε... αυτό ήταν...χιχι. Δεν το σκέφτηκα ;)

      Μόνο στην τάρτα ειναι το φθινόπωρο γιατι στον καιρό δεν το βλέπω.
      Σ ευχαριστώ πολύ dolmadaki :-)

      Διαγραφή
  6. Πολλή ωραία τάρτα με φρέσκο μήλο, σταφίδες και ελάχιστη ζάχαρη!!
    Ωραία παρουσίαση!!
    Καλή εβδομάδα Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστω πολύ Μάχη : )

      Καλή εβδομάδα και σε σένα

      Διαγραφή
  7. Καλά, τέτοια έχουμε κάνει όλοι!
    Οι μηλόπιτες και οι τάρτες με μήλα είναι τα πιο αγαπημένα μας γλυκά τέτοια εποχή! Τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρύσα μου αμα δεν κάναμε και τέτοια δεν θα μαθαίναμε ;)

      Ναι τέτοια γλυκά με μήλα είναι ότι πρέπει.

      Σ ευχαριστώ :)

      Διαγραφή
  8. Υπέροχη η τάρτα σου!!! Γέματη μήλο, σταφίδες και φθινοπωρινά αρώματα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίο το κόλπο με τις λωρίδες χαρτιού για το ξεφορμάρισμα.
    Εγώ έχω κάτι τις με αυτές τις ζύμες που πρέπει να προψηθούν, επιπλέον θεωρώ μεγάλους τους προτεινόμενους χρόνους προψησίματος. προτιμώ μια κι έξω ψήσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή το σκεφτόμουν πριν τη φτιάξω την τάρτα, πως θα τη βγάλω από το συγκεκριμένο σκεύος.
      Και τελικά ήταν μια χαρα.

      Να σου πω και κατευθείαν να την έβαζα, χωρίς προψήσιμο τη βάση, νομίζω δεν θα είχε πρόβλημα. Το έχω κάνει σε άλλες τάρτες.. Ισως το κάνει πιο τραγανό ..έτσι δενξέρω.

      Καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  10. Νομίζεις ότι μόνον εσύ έχεις κάνει τέτοια καλή μου Μάριον;; Εγώ να δεις!! Αλλά έτσι μαθαίνουμε, δεν συμφωνείς;;;;
    Η τάρτα σου είναι ΥΠΕΡΟΧΗ και πολύ φθινοπωρινή!! Και μόνο που την βλέπω την λιμπίζομαι!!!! Αλλά και οι φωτό σου είναι καταπληκτικές... δεν χορταίνω να τις απολαμβάνω!!!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα πραγματικά, αρκεί να δηλωνόταν στη συνταγή ότι το ρύζι μπαίνει πάνω από λαδόκολλα :)
    Έτσι όμως δεν θα είχες αυτή την εμπειρία να τη θυμάσαι και να γελάς!
    Η τάρτα σου δείχνει εξαιρετική, ζεστή και χουχουλιάρικη.
    Μου αρέσει πάρα πολύ και το σχέδιο στην επιφάνεια, την κάνει ακόμα πιο κομψή!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ λαχταριστή η μηλόταρτα, Μάριον, τί κρίμα που δεν είμαστε κοντά...Γέλασα πολύ με το ρύζι, πιστεύω ότι θα είχα κάνει ακριβώς το ίδιο, αν ήμουν στη θέση σου :) Καλή εβδομάδα, φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιατί η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι διατροφικός θησαυρός και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ;
    Ανακαλύψτε το εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Why black corinthian raisins (currants) is supposed to be a Greek nutritional treasure?
    Discover here:
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://greekraisin.wordpress.com
    http://goo.gl/BhkXz5

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe