Στρωμένο ''Μπριάμ'' / Mixed vegetables ''mpriam'' in layers.

9:09:00 π.μ.




Η αλήθεια είναι πως δεν ήξερα τι ονομασία να δώσω σε αυτή τη συνταγή. Το λες ψητά λαχανικά, τουρλού στο φούρνο, μπριαμ και ratattοuille ακόμα... Βέβαια για μπριαμ δεν έχει πατάτα... έχω βάλει και λίγα μανιτάρια οπότε δεν το λες και ratattouille αυθεντικό.




Βέβαια ο τίτλος λίγο μετράει. Η γεύση κερδίζει και είναι ένα φαγάκι άκρως καλοκαιρινό και της εποχής, που το μόνο που θέλει ως συνοδεία είναι φρέσκο ψωμί, φέτα και ίσως μια παγωμένη μπύρα.





Στρωμένο ''Μπριάμ''

Υλικά

μελιτζάνες (2 μεσαίες)
μικρά κολοκυθάκια (3-4 μικρά)
1 πιπεριά πράσινη (μεγάλη)
1 πιπεριά κέρατο
2 πιπεριές Φλωρίνης (μικρές)
Μανιτάρια φρέσκα
2 ντομάτες (μέτριες)
Δυόσμο
Μαϊντανό
1 μεγάλο κρεμμύδι (ή δυο μικρά)
2-3 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
Χυμό ντομάτας (250 γρ.)
Αλάτι – πιπέρι
Λίγη γαλέτα


Εκτέλεση

Πλένουμε τα λαχανικά μας και τα κόβουμε όλα σε λεπτές ροδέλες.
Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μαϊντανό.

Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε λίγο από το χυμό ντομάτας.
Αρχίζουμε και στρώνουμε τις μελιτζάνες, ρίχνουμε αλάτι & πιπέρι. Σκορπάμε λίγο από το μείγμα του κρεμμυδιού.


Στη συνέχεια στρώνουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε τις πιπεριές και λίγο φρέσκο δυόσμο.
Ρίχνουμε 1-2 κουταλιές σούπας λάδι.



Στρώνουμε τα μανιτάρια (αλατοπιπερώνουμε) και ρίχνουμε λίγο χυμό ντομάτας.

Στρώνουμε τα κολοκυθάκια (αλατοπιπερώνουμε) και βάζουμε λίγο από το μείγμα του κρεμμυδιού, δυόσμο και χυμό ντομάτας.



Βάζουμε άλλη μια στρώση πιπεριές, μελιτζάνες (τις αλατοπιπερώνουμε), το κρεμμύδι
1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τελειώνουμε με τις ντομάτες.

Ρίχνουμε δυόσμο, ελαιόλαδο και λίγη γαλέτα.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 45-50 λεπτά (μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά).

Μόλις σβήσετε το φούρνο τρίψτε λίγη φέτα από πάνω ή λίγο τριμμένο πεκορίνο.



Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.







Μικρά μυστικά:
  • Σε κάθε στρώση αλατοπιπερώνουμε καλά.
  • Τα υλικά τα προσαρμόζετε εσείς ανάλογα με το σκεύος σας.
  • Τα μανιτάρια έβαλα τα μικρά τα άσπρα, το μικρό κεσεδάκι, αλλά δεν τα έβαλα όλα. Αν θέλετε τα παραλείπετε.
  • Πιπεριές μπορείτε να βάλετε ότι χρώμα θέλετε ή και μόνο ένα είδος. 
  • Κολοκύθια μπορειτε να βάλετε και πιο μεγάλα, απλά τα δικά μου ήταν μικρά.
  • Μην φοβηθείτε αν ανέβουν σε ύψος τα λαχανικά. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες ο όγκος τους μειώνεται με το ψήσιμο.
  • Aλλο υγρό εκτός από τη σάλτσα ντομάτας & ελαιόλαδο μην βάλετε. Θα δείτε κατά την διάρκεια του ψησίματος αν χρειάζεται λίγο (πολύ λίγο) νερό. 





You Might Also Like

15 σχόλια

  1. Τι ωραίο φαγητό! Πως μου αρέσει το καλοκαίρι με όλα αυτά τα νόστιμα λαχανικά!!
    Τα μανιτάρια που έβαλες είναι ωραία ιδέα!
    Καλή εβδομάδα Μαρία μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οτι πρέπει για το καλοκαίρι Μαρία

      Σ ευχαριστώ :)

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραια το εστρωσες!

    Καλή σου εβδομάδα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!!
    Όπως και να το λένε θα είναι σούπερ νόστιμο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετσι ακριβώς...το όνομα δεν έχει σημασία ;)

      Ευχαριστώω

      Διαγραφή
  4. Εκπληκτικό φαγητό!! Πολύ ευπαρουσίαστο έτσι που είναι "στρωμένο" και τακτοποιημένο. Μου αρέσει πάντα πολύ περισσότερο την επόμενη μέρα όπως όλα τα λαδερά. Αχ.. Μάριον, μπήκε το καλοκαίρι!!!! Μας ξεσηκώνεις και ακόμα έχουμε μαθήματα στο σχολείο!! χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλοκαιρι είναι για λαδερό φαγητό, πως να το κάνουμε..το ζητάει από μόνο του ;)

      Ελα υπομονή...τελειώνει και το σχολείο σιγά-σιγά.

      Ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  5. Μου αρέσουν πολύ τα λαχανικά στο φούρνο και εγώ τα προτιμώ σε στρώσεις!!
    Τέλεια εμφάνιση, φαίνεται πεντανόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικά πολύ καλοκαιρινό πιάτο, ελαφρύ και θρεπτικό έτσι πλούσιο σε λαχανικά όπως είναι.
    Το τυράκι στην επιφάνεια, το ζεστό ψωμάκι και η μπύρα απαραίτητα συνοδευτικά!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια τρως ένα καρβέλι ψωμι με αυτό το φαγητό..αλλά δεν πειράζει ;)

      Σ ευχαριστώ Ερμιόνη μου

      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Μμμμ!! Υπέροχο πιάτο, πεντανόστιμο, άκρως όμορφο και πολύχρωμο αλλά και πολύ τακτοποιημένο!!! Το τυρί του πάει τρελλά!!!
    Γεια στα χέρια σου Μάριον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όπως κ να τα πεις, φαίνονται λαχταριστά! Μια γαβάθα για μένα, παρακαλώ πολύ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ωραίο!!! Τι ωραία υλικά!! Μια γαβάθα και για μένα, όχι μόνο για την Λένια!

    Ευχαριστούμε Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe