Κέικ με ανανά ''ανάποδο'' / Upside-down pineapple cake

9:11:00 π.μ.




Θα ήθελα να φτιάξω παγωτό. Γιατί είναι τέλος Μαΐου. 
Θα ήθελα να φάω τα καλοκαιρινά φρούτα που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται. Στην λαϊκή το Σάββατο είχε βερίκοκα, κεράσια, πεπόνια, καρπούζια... Ζήλεψα τα καρπούζια γιατί είχαν ένα χρώμα μέσα απίστευτο: κατακόκκινο.



Αλλά είχε συννεφιά και καταχνιά ... και δεν μου έκανε καμία αίσθηση όλη αυτή η καλοκαιρινή ατμόσφαιρα. Μετά έβρεξε.. νερό και χώμα.



Κι είπα να κάνω ένα κέικ μαζί με ένα φρούτο που μόλις το βλέπεις σκέφτεσαι παραλίες, φοίνικες και δροσερά κοκτέιλ. 




Κι έτσι το κέικ και ο εξωτικός ανανάς έδεσαν απόλυτα για να συνοδεύσουν μια ατμόσφαιρα που είναι με το ένα πόδι στο καλοκαίρι και με το άλλο πόδι στην άνοιξη (και προς φθινόπωρο μην πω..). 



Ενα πολύ ωραίο κέικ που έγινε πεντανόστιμο, αλλά και με ωραίο χρώμα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό οφείλεται στα χωριάτικα αυγά που είχα. Τα αληθινά αυγά!! Η γεύση τους και η όψη τους δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που παίρνουμε. 

Iδανικό συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι. Βέβαια διαβάστε τα ''Μικρά μυστικά'' στο τέλος για να μην την πατήσετε κι εσείς με τη φόρμα ;-). Γιατί το γλυκό θα είχε περισσότερη καραμέλα να ρέει εάν δεν έβαζα αυτή τη φόρμα που έβαλα... 



Κέικ με ανανά ''ανάποδο'' / Upside-down pineapple cake


Υλικά

230 γρ. για όλες τις χρήσεις
1 κονσέρβα ανανά (σε ροδέλες)
115 γρ. βούτυρο (να έχει μαλακώσει)
4 αυγά
200 γρ.  ζάχαρη
1 ½ κουτ. γλ. μπέικιν-πάουντερ
1 βανίλια
½ φλιτζάνι γιαούρτι
3 κουτ. σούπας από το σιρόπι του ανανά
Κερασάκια μαρασκίνο

Για την καραμέλα
250 γρ. ζάχαρη καστανή
3 κουταλιές σούπας νερό
115 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. σούπας ρούμι


Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνουμε την καραμέλα:
Σε ένα αντικολλητικο τηγάνι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να λιώσει.

Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε την καραμέλα στην άκρη να κρυώσει λίγο.





Αλείφουμε μια φόρμα στρογγυλή με βούτυρο και βάζουμε στον πάτο λαδόκολλα. Βουτυρώνουμε ελαφρώς και τη λαδόκολλα. Ρίχνουμε την καραμέλα.



Αφήνουμε στην άκρη. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 C.
Παίρνουμε τις φέτες του ανανά και τις στρώνουμε στον πάτο της φόρμας.




Θα πάρει 7 ολόκληρες φέτες. Τις υπόλοιπες 3 τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε στα πλαινά. Μέσα στις ολόκληρες φέτες βάζουμε τα κερασάκια μαρασκίνο.

Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη να αφρατέψει λίγο και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά.
Ρίχνουμε το γιαούρτι, την βανίλια και τις 3 κουταλιές χυμό από την κονσέρβα.





Μετά ρίχνουμε το αλεύρι, που έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν.
Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την καραμέλα και τις φέτες του ανανά.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε δέκα λεπτά να κρυώσει.



Ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.



Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε.


Μικρά μυστικά:

  • Αν βάλετε φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά να καλύψετε εξωτερικά τον πάτο της και λίγο στο πλάι με αλουμινοχαρτο, γιατί θα τρέξει η καραμέλα και θα πέσει στο φούρνο και θα κάνει ένα μικρό χαμό. Επειδή εγώ το έπαθα το έβαλα σε ένα ταψάκι. Και όλη η καραμέλα βγήκε σχεδόν στο ταψί. Κι αυτό δεν το θέλουμε ;-)
  • Οπότε δεν σας συνιστώ την φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά. Ένα κανονικό ταψί αντικολλητικο, είναι μια χαρά. Στο οποίο θα βάλετε στον πάτο του πάλι τη λαδόκολλα για να ξεφορμαριστεί πιο εύκολα.
  • Συνοδεύεται πολύ ωραία και με μια μπάλα παγωτό κρέμα ή λίγη σαντιγύ.







You Might Also Like

10 σχόλια

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Μάριον!! Υπέροχο το ανάποδο ανανοκέικ... τέλειο για την εποχή!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φαίνεται υπέροχο! φαντάζομαι την μυρωδιά του!
    καλή εβδομάδα Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μυρωδιά και γεύση ωραία Ευή ;)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Δροσιστικό και εντυπωσιακό το "ανάποδο" κέικ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραίο! Πολύ καλοκαιρινο. Θέλω διακοπές μόνο που το βλέπω ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ εντυπωσιακό το κέικ σου Μαράκι μου και απόλυτα δροσερό! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι ότι πρέπει Κατερινά. Κι άμα το βάλεις και στο ψυγείο είναι ακόμα πιο ωραίο.

      Ευχαριστώ :)

      Διαγραφή

Subscribe