Κέικ μπανάνας με φουντούκια / Banana bread with hazelnuts

8:54:00 π.μ.

 


Εφυγε κι ο Αύγουστος - γρήγορα θα πω - αλλά δεν έχει τελειώσει το καλοκαίρι. Μπορούμε ακόμα να ξεκλέψουμε στιγμές για διακοπές, μιας και αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη.

Επανερχόμαι με τις αναρτήσεις και τις συνταγές, ελπίζοντας να μπούμε σε μια σειρά, σε μια κανονικότητα. Να αρχίσουμε να κάνουμε τα πλάνα μας για τον Σεπτέμβριο, για νέους στόχους, να προγραμματίσουμε όπως παλιά, για δίαιτες που ξεκινάνε από Δευτέρα (!) ... αλλά με τον κορονοιό ακόμα πάνω από τα κεφάλια μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από όλα αυτά.



Θα ανοίξουν τα σχολεία; Θα πηγαίνουμε κανονικά στη δουλειά; Τέλος πάντων όπως και να έχει, φαγητό θα χρειαστούμε σε κάθε περίπτωση.


Με αυτο το κέικ μπανάνας έχω κολλήσει. Το έφτιαξα μέσα στο κατακαλόκαιρο με καύσωνα. Αιτία κάτι ώριμες μπανάνες που λυπόμουν να πετάξω. Και μετά το ξαναέφτιαξα, πάλι με ζέστη αρκετή κι εγώ να ψήνω στο φούρνο. Είναι από τα πιο ωραία κέικ που έχω φτιάξει (ουπς...νομίζω το έχω ξαναπεί και για άλλο κέικ αυτό 😎). 

Δεν έχω κάνει κεικ μπανάνας ποτέ. Η αιτία είναι μία: επειδή το έκαναν όλοι!!! Πέρυσι με την καραντίνα όλοι έκαναν banana bread. Καλώς το έκαναν βεβαίως & μου άρεσαν που τα έβλεπα. Αλλά έλα που όταν κάτι γίνεται trend το αποθώ. Δεν θέλω να το φτιάξω εκείνη την στιγμή. 



Ετσι το είχα πάθει και με την πορτοκαλόπιτα (αυτή με τα κομμένα φύλλα κρούστας). Ενα διάστημα όλοι στην τηλεόραση έφτιαχναν αυτό. Δεν την έχω φτιάξει, αν και μου αρέσει να τρωω. Ευτυχώς την φτιάχνει η αδελφή μου (από τα λίγα που πετυχαίνει 😜). Νομίζω κάποια στιγμή θα την φτιάξω. Ετσι λοιπόν και το κέικ μπανάνας ή banana bread. Εκανα την επανάστασή μου... μια χαρά τώρα μπορώ να το φτιάξω 😃.

Ααααα..τώρα που το σκέφτομαι είναι κι αυτή η μακαρονάδα του tiktok 😈 που την αγνοώ προς το παρόν!



Το κέικ αυτό είναι αφράτο, μαλακό, ζουμερό, κι αν πετύχετε μπανάνες σε καλή ωρίμανση που βγάζουν το άρωμά τους, θα νιώθετε το άρωμα τους σε κάθε μπουκιά.



Επειδή το έφτιαξα μέσα στον καύσωνα, μόλις κρύωνε το έβαζα στο ψυγείο. Δροσερό ήταν απόλαυση.

Στο εξωτερικό το λένε ψωμί μπανάνας (banana bread). Ανετα μπορείτε να το αλείψετε με βούτυρο, μέλι ή ακόμα και φουντουκοβούτυρο ή φυστικοβούτυρο. 



Κέικ μπανάνας με φουντούκια / Banana bread with hazelnuts


Yλικά

3-4 μπανάνες ώριμες λιωμενες (περίπου 400-450γρ.)

100 γρ. ζάχαρη

2 αυγά

310 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

115 γρ. ηλιέλαιο

100 γρ. γάλα

1 κ.γ. βανίλια

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1κ.γ. σόδα

1/2 κ.γ. κανέλα

100 γρ. χοντροκομμένα φουντούκια

μια πρέζα αλάτι


Εκτέλεση

Λιώνουμε τις μπανάνες σε ένα μπολ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη & τ αυγά και χτυπάμε με το μιξερ. 

Στη συνέχεια ρίχνουμε τη βανίλια, τη κανελα, το αλάτι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα. 

Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και μετά ρίχνουμε αναλλάξ το αλεύρι με το γάλα.

Στο τέλος προσθέτουμε τα τριμμένα φουντούκια κι ανακατεύουμε με μια σπάτουλα καλά.

Σε μια μακρόστενη φόρμα βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε το μείγμα.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κέικ, κάνοντας το τεστ με το μαχαίρι.

Μόλις ψηθεί βγάζουμε τη φόρμα κι αφήνουμε 5 λεπτά και μετά το βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσει.




Μικρά μυστικά

Αν οι μπανάνες σας είναι αρκετά ώριμες κι επομένως γλυκές η ζάχαρη αυτή είναι μια χαρά. Αν δεν είναι τόσο γλυκές οι μπανάνες, αν θέλετε προσθέσθε λίγη ζάχαρη ακόμα. Διαφορετικά δίνεται τη γλυκιά ισορροπία σερβίροντάς το με λίγο μέλι. Πάντως μία φορά που το έφτιαξα και οι μπανάνες δεν ήταν τόσο γλυκές, ήταν σχετικά λιγότερο άγλυκο από την προηγούμενη αλλά ήταν πολύ νόστιμο και δεν μου φάνηκε καθόλου η λιγότερη ζάχαρη.

Αλείφετε με όποιο βούτυρο καρπών θέλετε. Εγώ το δοκίμασα με φουντουκοβούτυρο κι ήταν νοστιμότατο.

Αντί για φουντούκια μπορείτε να βάλετε και καρύδια.

Εγώ το κέικ το έφτιαξα με μεγάλες ζέστες (40C) και μόλις κρύωσε το έβαλα στο ψυγείο. 

Το έφτιαξα σε μακρόστενη φόρμα 25εκ. Περίσσεψε λίγο οπότε το έβαλα σε θήκη σιλικόνης για μάφιν & βγήκαν 6 μικρά μαφινς. Αν έχετε φόρμα μακρόστενη 30-35 εκ. είναι μια χαρά.

Επίσης, χρειάζεται μόνο ένα μπολ και μπορείτε να ρίξετε τα υλικά με όποια σειρά θέλετε. Ακομα μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ.

Φουντούκια (ή οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό) εννοείται μπορείτε να βάλατε και παραπάνω από τα 100 γρ. που γράφω






You Might Also Like

0 σχόλια