Aυτό το διάστημα με έχει πιάσει να ψάχνω συνταγές για σαλάτες. Κάθε είδους σαλάτα.
Και γενικά να τις τρώω για μεσημεριανό ή βραδυνό.
Βέβαια τι να σου κάνει μια σαλάτα όταν σου φέρνουν σπίτι τρίγωνα Πανοράματος ή στο γραφείο για κέρασμα προφιτερόλ? Ρωτάω.. τι να κάνει κι αυτή η έρημη η σαλάτα!!!
Τίποτα απαντώ, αλλά τουλάχιστον έχεις γλιτώσει τις επιπλέον θερμίδες από ένα κανονικό γεύμα.
Αυτή η σαλάτα μπορεί να είναι από μόνη της ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδυνό.
Αλλά μπορεί επίσης να σταθεί και ως κρύα σαλάτα ή συνοδευτικό σε κοτόπουλο, μπιφτέκια, κλπ.
Μπορείτε να βάλετε και ότι ξηρούς καρπούς θέλετε, όπως κάσιους ή ολόκληρα αμύγδαλα. Εγώ εδώ έβαλα αμύγδαλο φιλέ, κουκουνάρι & σουσάμι, όλα καβουρντισμένα.
Ηταν πάρα πολύ γευστική & δροσερή σαλάτα. Δοκιμάστε την.
Σαλάτα με άγριο ρύζι & pesto βασιλικού / Wild rice salad with pesto
Υλικά
250 γρ. άγριο ρύζι & basmati (250 & 50 γρ. αντίστοιχα)
1/2 κύβο λαχανικών (ή σπιτικό ζωμό λαχανικών)
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
χυμό από 1 μικρό λεμόνι
1/2 κουτ.γλ. μουστάρδα Dijon
100 γρ. φασολάκια (ή αμπελοφάσουλα /κατεψυγμένα)
2 κουτ. σούπας κουκουνάρια-σουσάμι-αμύγδαλο φιλέ
(ή διάφορους σπόρους)
1 μικρό αγγουράκι (χωρίς τους σπόρους & κομμένο)
1 μεγάλο κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
λίγο φρέσκο βασιλικό
2 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού
Εκτέλεση
Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου μαζί με τον κύβο λαχανικών.
Βάζουμε σε βαζάκι το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα, αλατίζουμε, τρίβουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε στο βαζάκι να αναμειχθούν τα υλικά.
Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε τα φασόλια να βράσουν σε αλατισμένο νερό. Δεν τα βράζουμε πολύ, προσέχουμε να είναι τραγανά. Στραγγίζουμε και ρίχνουμε κρύο νερό να σταματήσουμε τον βρασμό.
Σουρώνουμε το ρύζι και ξεπλένουμε σε κρύο τρεχούμενο νερό.
Ξαναρίχνουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το dressing λαδιού.
Ανακατεύουμε καλά όσο είναι ακόμα ζεστό το ρύζι και το βάζουμε σε ένα ρηχό σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το κουκουνάρι, το σουσάμι και το αμύγδαλο να ζεσταθούν και καβουρντιστούν (να πάρουν λίγο χρώμα). Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν.
Συναρμολογούμε τη σαλάτα: βάζουμε το ρύζι σε μια πιατέλα, από πανω τα φασόλια, το αγγούρι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και μερικά φύλλα βασιλικού από πάνω.
Aν δεν την σερβίρουμε αμέσως το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη
Βάζουμε το πεστο και το κουκουνάρι σε δυο μπολάκια στο πλάι.
Όταν είναι να το σερβίρουμε ρίχνουμε το πέστο ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με το κουκουνάρι, το σουσάμι και το αμύγδαλο.
Μικρά μυστικά:
- Τώρα βέβαια δεν είναι η εποχή για φασολάκια. Εγώ είχα αμπελοφάσουλα στην κατάψυξη κι έβαλα. Μπορείτε κι εσείς να χρησιμοποιήσετε τα κατεψυγμένα
- Pesto έβαλα έτοιμο στο βαζάκι.
- Αντί για κουκουνάρι και αμύγδαλο, μπορείτε να βάλετε διάφορους σπόρους (ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους κλπ.)