Μοσχάρι λεμονάτο με πράσο & καρότο / Veal with lemon leek and carrot
4:39:00 μ.μ.
Μαγείρεμα σε μαντεμένια κατσαρόλα

Hρθε και η σειρά μου να φιλοξενήσω μια ‘’φίλη’’ από την Γαλλία για μια βδομάδα, που δεν την ήξερα προσωπικά.
Μόνο κάτι φήμες πως είναι πολύ καλή, όμορφη, βολική και προπάντων πως μαγείρευε πολύ νόστιμα και οικονομικά.
Ωραία λέω τουλάχιστον θα τρώμε καλά για μια βδομάδα.
Kι έτσι μέσω της πρόσκλησης του GreekFoodBlogs δέχθηκα να φιλοξενήσω την γεροδεμένη γαλλίδα cocotte, της γνωστής οικογενείας Fontignac, από τα καταστήματα CookShop.

Με το που την πήρα στα χέρια μου άρχισα να σκέπτομαι τι να κάνω. Ιδέες πολλές.
Ηθελα να την δοκιμάσω σε διάφορα.
Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν κρεατόσουπα, καθώς την έχω συνδυάσει με χειμωνιάτικα φαγητά. Στη πορεία άλλαξα γνώμη μετά από ψηφοφορία που έγινε στο σπίτι μια και δεν ήθελαν όλοι κρεατόσουπα.
Για αρχή έκανα το μοσχάρι λεμονάτο με πράσο και καρότο
.
Τα σημεία που παρατήρησα είναι τα εξής:
- Μόλις πήρε βράση το φαγητό – αφού το είχα στη πιο δυνατή θερμοκρασία δηλ. στο 3 – μετά το χαμήλωσα στο 1,5 και σιγόβρασε.
- Δέκα πέντε λεπτά που είχα κλείσει το μάτι εξακολουθούσε να σιγοβράζει.
- Το κρέας έγινε πολύ μαλακό
- Δεν χρειάσθηκε να προσθέσω νερό ξανά όπως έκανα άλλες φορές. Μου φάνηκε πως στην μαντεμένια κατσαρόλα όλα τα υγρά του φαγητού μένουν μέσα και ‘’μελώνουν’’ το φαγητό.
- Είναι λίγο βαριά σε σχέση με άλλες κατσαρόλες.
- Θέλει προσοχή να μην πιάσουμε τα χερούλια της κατσαρόλας χωρίς πιάστρες.
- Πλένεται πολύ εύκολα και καθαρίζει μια χαρά.
Να και η συνταγή μας:
Μοσχάρι λεμονάτο με πράσο & καρότο
Υλικά
μοσχάρι 700 γρ. σε μερίδες
1 πράσο
1 καρότο
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
Σκόρδο
Λίγη σελινόριζα ψιλοκομμένη
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι – πιπέρι
Ρίγανη
Αλεύρι για το πανάρισμα
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κρέας που το έχουμε σκουπίσει καλά και το έχουμε πανάρει με το αλεύρι.


Τα σβήνουμε με το χυμό λεμόνι. Ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Μόλις γίνει αυτό ρίχνουμε και το ζεστό νερό και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία (από το 3 το χαμήλωσα στο 1.5)

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά.
Στο τέλος σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει με τη θερμοκρασία που ήδη έχει.

Αν θέλουμε πιο πηχτή τη σάλτσα διαλύουμε λίγο κορν-φλάουερ σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο. Ταιριάξτε το με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.


Hρθε και η σειρά μου να φιλοξενήσω μια ‘’φίλη’’ από την Γαλλία για μια βδομάδα, που δεν την ήξερα προσωπικά.
Μόνο κάτι φήμες πως είναι πολύ καλή, όμορφη, βολική και προπάντων πως μαγείρευε πολύ νόστιμα και οικονομικά.
Ωραία λέω τουλάχιστον θα τρώμε καλά για μια βδομάδα.
Kι έτσι μέσω της πρόσκλησης του GreekFoodBlogs δέχθηκα να φιλοξενήσω την γεροδεμένη γαλλίδα cocotte, της γνωστής οικογενείας Fontignac, από τα καταστήματα CookShop.
Με το που την πήρα στα χέρια μου άρχισα να σκέπτομαι τι να κάνω. Ιδέες πολλές.
Ηθελα να την δοκιμάσω σε διάφορα.
Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν κρεατόσουπα, καθώς την έχω συνδυάσει με χειμωνιάτικα φαγητά. Στη πορεία άλλαξα γνώμη μετά από ψηφοφορία που έγινε στο σπίτι μια και δεν ήθελαν όλοι κρεατόσουπα.
Για αρχή έκανα το μοσχάρι λεμονάτο με πράσο και καρότο
.
Τα σημεία που παρατήρησα είναι τα εξής:
- Μόλις πήρε βράση το φαγητό – αφού το είχα στη πιο δυνατή θερμοκρασία δηλ. στο 3 – μετά το χαμήλωσα στο 1,5 και σιγόβρασε.
- Δέκα πέντε λεπτά που είχα κλείσει το μάτι εξακολουθούσε να σιγοβράζει.
- Το κρέας έγινε πολύ μαλακό
- Δεν χρειάσθηκε να προσθέσω νερό ξανά όπως έκανα άλλες φορές. Μου φάνηκε πως στην μαντεμένια κατσαρόλα όλα τα υγρά του φαγητού μένουν μέσα και ‘’μελώνουν’’ το φαγητό.
- Είναι λίγο βαριά σε σχέση με άλλες κατσαρόλες.
- Θέλει προσοχή να μην πιάσουμε τα χερούλια της κατσαρόλας χωρίς πιάστρες.
- Πλένεται πολύ εύκολα και καθαρίζει μια χαρά.
Να και η συνταγή μας:
Μοσχάρι λεμονάτο με πράσο & καρότο
Υλικά
μοσχάρι 700 γρ. σε μερίδες
1 πράσο
1 καρότο
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
Σκόρδο
Λίγη σελινόριζα ψιλοκομμένη
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι – πιπέρι
Ρίγανη
Αλεύρι για το πανάρισμα
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κρέας που το έχουμε σκουπίσει καλά και το έχουμε πανάρει με το αλεύρι.

Το
γυρνάμε και από τις δυο πλευρές να ροδίσει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, τη
σελινόριζα, το πράσο και το καρότο.

Τα σβήνουμε με το χυμό λεμόνι. Ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Μόλις γίνει αυτό ρίχνουμε και το ζεστό νερό και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία (από το 3 το χαμήλωσα στο 1.5)

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά.
Στο τέλος σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει με τη θερμοκρασία που ήδη έχει.
Αν θέλουμε πιο πηχτή τη σάλτσα διαλύουμε λίγο κορν-φλάουερ σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο. Ταιριάξτε το με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.

27 σχόλια
Τέλειο φαγητό και τέλειες φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατόβραδο!
Ήρθε και σπίτι σου αυτή η κυρία..... Στο δικό μου δεν καταδέχεται.... βλέπεις δεν θέλει να φύγει από την πρωτεύουσα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατο φαγάκι έφτιαξες, μπορώ να φανταστώ τα μελωμένα πράσα!!!
Πολύ νοστιμο το φαγάκι σου και εξαιρετικά εμφανίσιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο και σε σένα και στην κοκότ!
Πολύ μου άρεσε ο συνδυασμός των λαχανικών δεν τον έχω δοκιμάσει με κρέας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την κατσαρόλα στο Λονδίνο κάθε φορά που έμπαινα σε κατάστημα με είδη σπιτιού όλο και κοίταζα αυτές τις κατσαρόλες αλλά έμεινα με το οφθαλμόλουτρο και μόνο.
Καλό βράδυ
* dhmhtra - Σε ευχαριστώ πολύ :)
ΑπάντησηΔιαγραφή* manousina - Ηρθε ηρθε..λες να της πω να σου κάνει καμια επίσκεψη? χιχι
Νασαι καλά, ευχαριστώ πολύ
* Τaste Advisor - Πόπη σε ευχαριστούμε κι εγώ και η κοτότ :)
Φιλιά
* Ξανθή σε ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγινε πολυ νόστιμο με το πράσο & το καρότο
ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΑΑΑΑ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ!!
ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΑΚΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΛΟΥΚΟΥΜΙ!!
ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!!
Το σημειώνω προς ενέργεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμο φαγάκι Μάριον. Είμαι σίγουρη ότι όλη η οικογένεια το ευχαριστήθηκε το λεμονάτο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφή* lourdi - join the club.. έχει πολλούς μνηστήρες η κατσαρολίτσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ
Καλό βράδυ
* Kiki - δοκίμασέ το.
Φιλιά
* Κατερίνα σε ευχαριστώ πολύ
Τους άρεσε και το τσάκισαν..χιχι
Καλό βράδυ
ειναι 2 τα ξημερωματα και μου τρεχουν τα σαλια!απο τα πιο νοστιμα φαγητα της ελληνικης κουζινας!
ΑπάντησηΔιαγραφήμε γεια και η καινουρια κατσαρολα!!!!
Απίθανος συνδυασμός.......μούρλια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι φοβερη πρεπει να ναι αυτη η κατσαρόλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χερια σου, τελειο φαινεται το φαγακι!
Πολύ ωραία ανάρτηση και το φαγάκι ακόμα καλύτερο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραία η επιλογή του φαγητού κοριτσάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήπραγματικά μαγειρεύει τέλεια,την " εκμεταλεύτηκα " κι εγώ αρκετά αν και δεν αξιώθηκα να κάνω την ανάρτηση ακόμα...
καλή εβδομάδα να έχεις...-:))
Να' τη η κατσαρόλα!! πάλι έκανε το θαύμα της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο έγινε το φαγητό Μάριον βλέπω, λαχταριστό και νόστιμο.
Φιλιά πολλά.
Καλή βδομάδα
Μπράβο!! Το φαγάκι σου φαίνεται πολύ νόστιμο και η σάλτσα όπως την βλέπω ένα πράγμα μου έρχεται στο νου....φρέσκο ψωμάκι και βουτιά στη σάλτσα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή* apinkdreamer - δεν είναι ακόμα δική μου η κατσαρόλα καλή μου μαγισσούλα. Γι αυτό κάνε τα μαγικά μπας και την κερδίσω..χιχι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
* Λίλα σε ευχαριστώ :)
* Ελπινίκη - όντως είναι πολύ καλή η κατσαρόλα.
Ευχαριστώ πολύ
* Μπέτυ - νασαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ :)
* SpIrToKoYto - Βιβή είδες τι καλή που είναι η κατσαρόλα? Περιμένουμε και τις δικές σου δημιουργίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
* ΜΑΡΙΑ - ξέρεις εσύ για την κατσαρόλα..κάνει θαύματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝασαι καλά
Καλή εβδομάδα :))
Πολύ ωραία φαίνεται η συνταγή σου. Δεν μαγειρεύω συχνά το μοσχάρι και δεν το έχω κάνει ποτέ λεμόνατα αλλά μου αρέσει η ιδέα του πράσου μέσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο φαγητό!!!! με πατατούλες παρακαλώωωωωω
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Καλή εβδομάδα
Πολύ λαχταριστό το φαγάκι σου σήμερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα:)
πολύ σπεσιαλ το φαγάκι σου Μαριον!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεύχομαι καλές μαγειρικές διαδρομές με την μαντεμένια κατσαρόλα!!
φιλια πολλά και καλή βδομάδα
Πραγματικά χειμωνιάτικο και γευστικότατο φαγητάκι! Η...γαλλιδούλα από design σκίζει πάντως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
* Hβη μπορείς να το δοκιμάσεις και με χοιρινό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
* Αsteri - σε ευχαριστώ :)
* Mia maria - νασαι καλά ευχαριστώ :)
* Maria B - σε ευχαριστω πολύ.
Πέρασα καλά με τη κατσαρολίτσα..χιχι
ΦΙλιά
* ΝΑΝΤΙΑ - η γαλλιδούλα κοκέτα..
Ευχαριστώ
Φιλιά
Ααα η κόκκινη φλογερή χύτρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ όντως είναι αρκετά καλή!
Μ αρέσει το φαγάκι σου φαίνεται πολύ λαχταριστό!!
Φιλάκιαα!