Μοσχάρι λεμονάτο με πράσο & καρότο / Veal with lemon leek and carrot

4:39:00 μ.μ.

Μαγείρεμα σε μαντεμένια κατσαρόλα




Hρθε και η σειρά μου να φιλοξενήσω μια ‘’φίλη’’ από την Γαλλία για μια βδομάδα, που δεν την ήξερα προσωπικά.
Μόνο κάτι φήμες πως είναι πολύ καλή, όμορφη, βολική και προπάντων πως μαγείρευε πολύ νόστιμα και οικονομικά.
Ωραία λέω τουλάχιστον θα τρώμε καλά για μια βδομάδα.

Kι έτσι μέσω της πρόσκλησης του GreekFoodBlogs δέχθηκα να φιλοξενήσω την γεροδεμένη γαλλίδα cocotte, της γνωστής οικογενείας Fontignac, από τα καταστήματα CookShop.



Με το που την πήρα στα χέρια μου άρχισα να σκέπτομαι τι να κάνω. Ιδέες πολλές.
Ηθελα να την δοκιμάσω σε διάφορα.

Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν κρεατόσουπα, καθώς την έχω συνδυάσει με χειμωνιάτικα φαγητά. Στη πορεία άλλαξα γνώμη μετά από ψηφοφορία που έγινε στο σπίτι μια και δεν ήθελαν όλοι κρεατόσουπα.

Για αρχή έκανα το μοσχάρι λεμονάτο με πράσο και καρότο
.

Τα σημεία που παρατήρησα είναι τα εξής:

- Μόλις πήρε βράση το φαγητό – αφού το είχα στη πιο δυνατή θερμοκρασία δηλ. στο 3 – μετά το χαμήλωσα στο 1,5 και σιγόβρασε.
- Δέκα πέντε λεπτά που είχα κλείσει το μάτι εξακολουθούσε να σιγοβράζει.
- Το κρέας έγινε πολύ μαλακό
- Δεν χρειάσθηκε να προσθέσω νερό ξανά όπως έκανα άλλες φορές. Μου φάνηκε πως στην μαντεμένια κατσαρόλα όλα τα υγρά του φαγητού μένουν μέσα και ‘’μελώνουν’’ το φαγητό.
- Είναι λίγο βαριά σε σχέση με άλλες κατσαρόλες.
- Θέλει προσοχή να μην πιάσουμε τα χερούλια της κατσαρόλας χωρίς πιάστρες.
- Πλένεται πολύ εύκολα και καθαρίζει μια χαρά.

Να και η συνταγή μας:

Μοσχάρι λεμονάτο με πράσο & καρότο

Υλικά

μοσχάρι 700 γρ. σε μερίδες
1 πράσο
1 καρότο
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
Σκόρδο
Λίγη σελινόριζα ψιλοκομμένη
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι – πιπέρι
Ρίγανη
Αλεύρι για το πανάρισμα
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κρέας που το έχουμε σκουπίσει καλά και το έχουμε πανάρει με το αλεύρι.





Το γυρνάμε και από τις δυο πλευρές να ροδίσει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, τη σελινόριζα, το πράσο και το καρότο.



Τα σβήνουμε με το χυμό λεμόνι. Ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Μόλις γίνει αυτό ρίχνουμε και το ζεστό νερό και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία (από το 3 το χαμήλωσα στο 1.5)




Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά.
Στο τέλος σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει με τη θερμοκρασία που ήδη έχει.



Αν θέλουμε πιο πηχτή τη σάλτσα διαλύουμε λίγο κορν-φλάουερ σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο. Ταιριάξτε το με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.


You Might Also Like

27 σχόλια

  1. Τέλειο φαγητό και τέλειες φωτογραφίες!
    Καλό Σαββατόβραδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήρθε και σπίτι σου αυτή η κυρία..... Στο δικό μου δεν καταδέχεται.... βλέπεις δεν θέλει να φύγει από την πρωτεύουσα!!!!!
    Νοστιμότατο φαγάκι έφτιαξες, μπορώ να φανταστώ τα μελωμένα πράσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ νοστιμο το φαγάκι σου και εξαιρετικά εμφανίσιμο!
    Μπράβο και σε σένα και στην κοκότ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ μου άρεσε ο συνδυασμός των λαχανικών δεν τον έχω δοκιμάσει με κρέας.
    Όσο για την κατσαρόλα στο Λονδίνο κάθε φορά που έμπαινα σε κατάστημα με είδη σπιτιού όλο και κοίταζα αυτές τις κατσαρόλες αλλά έμεινα με το οφθαλμόλουτρο και μόνο.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. * dhmhtra - Σε ευχαριστώ πολύ :)


    * manousina - Ηρθε ηρθε..λες να της πω να σου κάνει καμια επίσκεψη? χιχι
    Νασαι καλά, ευχαριστώ πολύ

    * Τaste Advisor - Πόπη σε ευχαριστούμε κι εγώ και η κοτότ :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. * Ξανθή σε ευχαριστώ πολύ.
    Εγινε πολυ νόστιμο με το πράσο & το καρότο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΑΑΑΑ!!
    ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ!!
    ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΑΚΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΛΟΥΚΟΥΜΙ!!
    ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ νόστιμο φαγάκι Μάριον. Είμαι σίγουρη ότι όλη η οικογένεια το ευχαριστήθηκε το λεμονάτο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. * lourdi - join the club.. έχει πολλούς μνηστήρες η κατσαρολίτσα.
    Σε ευχαριστώ πολύ
    Καλό βράδυ


    * Kiki - δοκίμασέ το.
    Φιλιά


    * Κατερίνα σε ευχαριστώ πολύ
    Τους άρεσε και το τσάκισαν..χιχι

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ειναι 2 τα ξημερωματα και μου τρεχουν τα σαλια!απο τα πιο νοστιμα φαγητα της ελληνικης κουζινας!
    με γεια και η καινουρια κατσαρολα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απίθανος συνδυασμός.......μούρλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι φοβερη πρεπει να ναι αυτη η κατσαρόλα!
    Γεια στα χερια σου, τελειο φαινεται το φαγακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραία ανάρτηση και το φαγάκι ακόμα καλύτερο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πολύ ωραία η επιλογή του φαγητού κοριτσάκι...
    πραγματικά μαγειρεύει τέλεια,την " εκμεταλεύτηκα " κι εγώ αρκετά αν και δεν αξιώθηκα να κάνω την ανάρτηση ακόμα...
    καλή εβδομάδα να έχεις...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να' τη η κατσαρόλα!! πάλι έκανε το θαύμα της.
    Πολύ ωραίο έγινε το φαγητό Μάριον βλέπω, λαχταριστό και νόστιμο.
    Φιλιά πολλά.
    Καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπράβο!! Το φαγάκι σου φαίνεται πολύ νόστιμο και η σάλτσα όπως την βλέπω ένα πράγμα μου έρχεται στο νου....φρέσκο ψωμάκι και βουτιά στη σάλτσα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. * apinkdreamer - δεν είναι ακόμα δική μου η κατσαρόλα καλή μου μαγισσούλα. Γι αυτό κάνε τα μαγικά μπας και την κερδίσω..χιχι.
    Φιλιά

    * Λίλα σε ευχαριστώ :)

    * Ελπινίκη - όντως είναι πολύ καλή η κατσαρόλα.
    Ευχαριστώ πολύ


    * Μπέτυ - νασαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. * SpIrToKoYto - Βιβή είδες τι καλή που είναι η κατσαρόλα? Περιμένουμε και τις δικές σου δημιουργίες.
    Σε ευχαριστώ πολύ

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. * ΜΑΡΙΑ - ξέρεις εσύ για την κατσαρόλα..κάνει θαύματα.
    Νασαι καλά

    Καλή εβδομάδα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ ωραία φαίνεται η συνταγή σου. Δεν μαγειρεύω συχνά το μοσχάρι και δεν το έχω κάνει ποτέ λεμόνατα αλλά μου αρέσει η ιδέα του πράσου μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τέλειο φαγητό!!!! με πατατούλες παρακαλώωωωωω
    Φιλάκια
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ λαχταριστό το φαγάκι σου σήμερα!
    Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. πολύ σπεσιαλ το φαγάκι σου Μαριον!!!

    εύχομαι καλές μαγειρικές διαδρομές με την μαντεμένια κατσαρόλα!!

    φιλια πολλά και καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πραγματικά χειμωνιάτικο και γευστικότατο φαγητάκι! Η...γαλλιδούλα από design σκίζει πάντως!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. * Hβη μπορείς να το δοκιμάσεις και με χοιρινό.
    Φιλιά


    * Αsteri - σε ευχαριστώ :)

    * Mia maria - νασαι καλά ευχαριστώ :)

    * Maria B - σε ευχαριστω πολύ.
    Πέρασα καλά με τη κατσαρολίτσα..χιχι
    ΦΙλιά


    * ΝΑΝΤΙΑ - η γαλλιδούλα κοκέτα..
    Ευχαριστώ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ααα η κόκκινη φλογερή χύτρα!
    Αχ όντως είναι αρκετά καλή!
    Μ αρέσει το φαγάκι σου φαίνεται πολύ λαχταριστό!!
    Φιλάκιαα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe