Φακές (Εγκλουβής) !

8:20:00 μ.μ.




Δεν ξέρω πως το έχουν συνδυάσει τα παιδιά μου πως το Σάββατο δεν μπορούμε να τρώμε όσπρια. Όταν τους είπα το Σάββατο πως θα κάνω φακές με μια φωνή είπαν: ‘’μα σήμερα που είναι Σάββατο?’’

Κι εγώ τα ρώτησα τι ήθελαν να σουβλίσω αρνί επειδή είναι Σάββατο? Μια χαρά μέρα είναι.
Ηταν ευκαιρία γιατί ήμασταν μαζεμένοι όλοι και θα τρώγαμε ζεστή φακή το μεσημέρι.

Τις φακές Εγκλουβής τις είχα ακούσει αλλά ποτέ δεν τις είχα φάει. Ετσι σε ένα μπακάλικο βρήκα φακές Εγκλουβής. Βέβαια όλο τις κοίταγα και όλο της απέφευγα.
Και ο λόγος φυσικά η τιμή. Τώρα δεν ξέρω αν ήταν από μόνο του ακριβό το μπακάλικο που τις είδα εγώ, αλλά είχαν περίπου 16 € το κιλό.

Είναι ένα από τα θέματα που δεν καταλαβαίνω στη χώρα αυτή.
Ένα προϊόν αρίστης ποιότητας, όπως λένε κι έχει αποδειχθεί, που παράγεται στη χώρα μας να είναι σχεδόν απαγορευτικό.
Πως είναι δυνατόν ένα προϊον που έχει διακριθεί παγκοσμίως και δείγμα φυλάσσεται στο ΟΗΕ να μην μπορούμε να το φάμε εμείς εδώ στην Ελλάδα.

Γιατί μη μου πείτε πως οι φακές που τρώμε είναι Ελληνικές (πλην μερικών εξαιρέσεων). Κάθε άλλο παρά ελληνικές είναι. Αλλωστε ξέρουμε πως ‘’βαφτίζονται’’ τα πάντα στην χώρα αυτή ως Ελληνικά για το κέρδος.

Απλά ερωτήματα χωρίς απάντηση όμως.

Εγώ πήρα 320 γρ. φακές και βγήκαν 4 πιάτα κανονικά (με κανονική ποσότητα, όχι ξέχειλα).

 Ας αφήσουμε την γκρίνια και ας πάμε στη συνταγή. Εγώ σας δίνω τη δοσολογία που έκανα για τα 320 γρ.

Α… και φυσικά τους είχα και κεφτεδάκια με τις φακές, όχι για να μην λέτε…



Φακές Εγκλουβής 

Υλικά 

320 γρ. φακές Εγκλουβής 
1 κλαράκι φρέσκιας ρίγανης
3-4 σκελίδες σκόρδο 
1/2 νεροπότηρο λάδι 
Ξύδι 
Αλάτι 
νερό

Εκτέλεση 

Kαθαρίζουμε τη φακή (από τυχόν πετρούλες & σκουπιδάκια), την πλένουμε καλά τρίβοντάς την με τα χέρια μας (2-3 νερά) 
Βάζουμε τη φακή σε λίγο κρύο νερό να βράσει. Μόλις πάρει δυο-τρεις βράσεις ρίχνουμε κρύο νερό και σουρώνουμε. 

Βάζουμε ξανά τη φακή στη κατσαρόλα και ρίχνουμε το νερό μέχρι να την σκεπάσουμε
Ρίχνουμε 3-4 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε φέτες) και βάζουμε και 1-2 κλαράκια ρίγανη (στα δέκα λεπτά που έχει πάρει βράση η φακή τα βγάζουμε για να μην πικρίσει) 

Μόλις πιουν το νερό τους ρίχνουμε σταδιακά το λάδι ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα τρίβοντας τα πλαϊνα της κατσαρόλας. Θα δούμε πως οι φακές ‘’χυλώνουν’’ και γίνονται σαν κρέμα.



Ρίχνουμε σιγά σιγά λίγο νερό, (πάντα κρύο) ανακατεύοντας συνεχώς.

Στο τέλος ρίχνουμε το αλάτι.

Κατεβάζουμε από την φωτιά.

Σερβίρουμε με λίγο λάδι & ξύδι στο πιάτο.



Μικρά μυστικά:

 - Για το ανακάτεμα της φακής χρειάζεται ξύλινη κουτάλα 
- Το νερό που προσθέτουμε είναι κρύο 
- Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε περισσότερες σκελίδες σκόρδο. Στο μισό κιλό φακές βάζουν συνήθως 10 σκελίδες. Εμένα μου φάνηκαν πολλές κι έβαλα 4 σκελίδες 
- Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ νόστιμες και έχουν διαφορά από τις άλλες. Χυλώνουν και γίνονται σαν κρέμα και βασικό είναι στο ανακάτεμα να τρίβουμε με την κουτάλα τα πλαϊνά της κατσαρόλας
- H συνταγή είναι η παραδοσιακή εκτέλεση για τις φακές Εγκλουβής




You Might Also Like

26 σχόλια

  1. Καλησπέρα Μάριον!!!
    Εκανες φοβερή δουλειά σήμερα με το φαγητό αυτό!
    Αναλυτικές και πολύ ωραίες οδηγίες για ένα πολύ καλό μαγείρεμα φακής!
    Λατρεύω φακές!!!
    Γέλασα πολύ με το σουβλιστό αρνί του Σαββάτου!!! χαχαχα Ελα ντε!!!
    Το πιάτο σου είναι πολύ όμορφο!!! Δαντελωτό!! Και το σερβίρισμα άψογο!
    Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου. Προσπαθώ να τα γράφω για να καταλαβαίνει ο άλλος (όσο μπορεί)
      Θα σ αρέσουν έτσι οι φακές. Τώρα αν δεν είναι Εγκλουβής δεν πειράζει. Μπορείς να μαγειρέψεις με τον ίδιο τρόπο και τις άλλες.

      Χιχι.. ε μα...τι να κάνω..με το ''καλό'' φαγητό το Σάββατο.

      Το πιάτο αυτό είναι διακοσμητικό ...χιχι.. τοιχου...είναι απο τη Ρόδο που είχα πάει το 1993!!!!

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. Ζαλάδα,μου'ρθε....Τι υπέροχο φαγητό!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Marion τι όμορφο φαγάκι είναι αυτό! Στις φωτογραφίες φαίνονται οι φακές σου χυλωμένες και ολόκληρες! Για τις τιμές, τι να πω... Είναι μικρό το οροπέδιο που καλλιεργούνται, δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα στην παραγωγή και όλα τα ζιζάνια τα βγάζουν με το χέρι (άρα πολλά μεροκάματα) είναι και η μόδα... Όμως 16 ευρώ το κιλό....

    Τα παιδιά όσο είναι μικρά δεν θέλουν τα όσπρια και όταν μεγαλώσουν, τα τρώνε με χαρά!
    Πολλά φιλιά από Ν Αφρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Αγγελική μου :)
      Δεν έλιωσαν καθόλου κι ας έγιναν χυλωμένες

      Το ξέρω πως δεν έχουν μεγάλη παραγωγή αλλά είναι κρίμα να τα κοιτάμε απο μακριά προϊόντα της πατρίδας μας..τέλος πάντων

      Ετσι είναι τα παιδιά.. ''ανάποδα'' όπως λέω κι εγώ.

      Ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  4. Τις φακες Εγκλουβης τις εχω ακουστα αλλα δεν ετυχε να τις δοκιμασω. Ακομη και οταν βρεθηκα στην Λευκαδα διστασα να αγορασω, γιατι ξερω απο φιλο που καταγεται απο εκει οτι η παραγωγη ειναι μικρη και καπαρωνεται αμεσως. Πολυ μας αρεσουν οι φακες, ευτυχως και στους μεγαλους αλλα και στον μικρο και τις φτιαχνουμε συχνα. Πολυ ωραιες χυλωμενες αλλα οχι λιωμενες τις εφτιαξες, ζηλεψα και θα βαλω και εγω αυριο να φτιαξω!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ είδες Μαρίνα μου λίγες πήρα . Ετσι για δοκιμή..
      Πάντως έγιναν πολύ ωραίες.

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Φακές φάγαμε κι εμείς Μάριον σήμερα, αλλά όχι Εγκλουβής που είναι πραγματικά πολύ νόστιμες!
    Γέλασα πολύ με τον πρόλογο σου και με τις ατάκες των παιδιών σου! Κι εσύ ετυμόλογη πάντως εύγε!
    Πραγματικά αξιοζήλευτο το πιάτο σου, οι φακές ήταν και παραμένουν σταθερά ένα από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ερμιόνη μου :)

      Τι να κάνουμε, κάνουμε και πλάκες. Από ατάκες τα παιδιά άλλο τίποτα..χιχι

      Εμένα μ αρέσουν οι φακές κι όταν αργώ να τις φάω τις ζητάω.

      Σ ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  6. Την ίδια απορία έχω κι εγώ και ειδικά με τα τυροκομικά προϊόντα, απαγορευτική η ελληνική γραβιέρα για την τσέπη μου, ενώ τα ξένα τυριά έχουν μισή τιμή!!!!!!!!Οι φακές αγαπημένες όλων και μικρών και μεγάλων!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασε και τα τυροκομικά Λίλα μου. Κι εγώ βλέπω τις τιμές στα ψυγεία και λέω τα παίρνει κανένας?

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  7. Κάτι τέτοια ακούω κι εγώ από τους γιους μου, που θεωρούν το Σαββατοκυριακάτικο γεύμα κάτι ιδιαίτερο, άρα το φαγητό πρέπει να είναι σπέσιαλ τις συγκεκριμμένες μέρες, λες και τις υπόλοιπες .... κακοπερνάνε χα χα χααα!
    Πραγματικά ιδιαίτερα υψηλή η τιμή της συγκεκριμμένης φακής και είναι κρίμα!
    Τις μαγείρεψες όμως υπέροχα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α...είσαστε κι εσείς. Εντάξει έχω παρέα.
      Ναι το σ/κ το έχουν γιορτινό....χιχι...τι να πεις παιδιά.

      Σε ευχαριστώ πολύ,νάσαι καλά.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Ούτε εγώ έχω δοκιμάσει Εγκλουβής/ Δεν ξέρω καν αν υπάρχουνε δώ, πάντως συμφωνώ μαζί σου για τις απαγορευτικές τιμές σε ελληνικά προϊόντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τις πετύχεις πουθενά πάρε λίγες για δοκιμή.

      Ολα ανάποδα τα κάνουμε εδώ Κική μου. Μετά σου λένε αγόραζε ελληνικά προϊόντα

      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα, Μάριον!
    Τις έχω ακούσει κι εγώ αλλά δεν τις έχω αγοράσει ποτέ, ίσως γιατί έχω φακές δικής μας παραγωγής!
    Μακάρι να υπάρχουν και μετά την απαγόρευση τοπικών σπόρων που λένε ότι θα γίνει!

    Πάντως τις μαγείρευσες τέτοια, χυλωμένες αλλά και ολόκληρες! Να είχα ένα μπολάκι!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελεν είναι κρίμα να έχουμε δικά μας προϊόντα και να μην τα ευχαριστιόμαστε.

      Ναι όντως, δεν λιώσανε καθόλου.

      Σ ευχαριστώ πολυ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  10. Νοστιμότατο το φαγητό σου Μάριον και πολύ σαφείς οι οδηγίες!!! Σου έγιναν τέλειες οι φακές και είμαι σίγουρη ότι τις απολαύσατε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν τις βρώ, θα τις δοκιμάσω σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τις βρεις πάρε έστω και λίγες για δοκιμή Πέπη.
      Θα δεις τη διαφορά

      Φιλιά

      Διαγραφή
  12. Μάριον, θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σου. Οι φακές Εγκλουβής, είναι ένα εξαιρετικό, πεντανόστιμο τοπικό προϊόν της ορεινής Λευκάδας. Είναι τσιμπημένη αρκετά η τιμή του. Ευτυχώς για εμάς, έχουμε κάποιον φίλο, που μας προμηθεύει σε πολύ καλύτερη τιμή. Είναι οι καλύτερες φακές που έχω φτιάξει. Χυλώνουν, χωρίς να διαλύονται. Όποιος τις βρει, ας τις δοκιμάσει έστω μια φορά. Και ας τις μαγειρέψει, ανεξαρτήτως....ημέρας!!
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω ότι έχουν λίγη παραγωγή Ειρήνη μου και είναι όποιιος προλάβει.

      Καλό να έχεις γνωστούς & φίλους που σε προμηθεύουν τέτοια προϊόντα.
      Σε ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  13. Δεν έχω φάει ποτέ φακές Εγκλουβής, για να είμαι ειλικρινής η τελευταία φορά που έφαγα φακές ήταν στο γυμνάσιο. Προτιμώ τα φασόλια όμως ο γιος μου τρελλαίνεται οπότε τις φτιάχνω γι'αυτόν. Σίγουρα θα ήθελε και δεύτερο πιάτο από τις δικές σου έτσι όπως τις βλέπω! Καλά τους είπες για το αρνί χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αξιολατρευτο το πιατο σου είμαστε οικογενειακως τω οσπριων μοιαζουν υπέροχα χυλωμενες σε περιμενω για κερασμα !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe