Ψωμί με φέτα & αρωματικά βότανα / Feta Cheese & Herb Loaf

9:05:00 π.μ.



Το σαββατοκύριακο δεν είναι ποτέ αρκετό!!

Θα μπορούσε να είναι τίτλος ταινίας ή τραγουδιού. Αλλά είναι η πραγματικότητα. Ολη την εβδομάδα σχέδια και σκέψεις για μεγάλα projects μέσα στο σου-κου.
Τύπου: τακτοποίηση κάποιων ντουλαπιών στην κουζίνα, τακτοποίηση διαφόρων χαρτιών, λογαριασμών κλπ. Επίσης και το καθάρισμα 6 κιλών κυδώνια για γλυκό. Βασικά αυτό ήταν το μεγάλο project, αλλά φυσικά και δεν εκτελέστηκε. Ευτυχώς που τα κυδώνια κρατάνε κι έτσι δεν το είχα και πολύ άγχος.

Αντί γλυκού, έγινε το ψωμάκι με την φέτα και τα αρωματικά βότανα. Η ζέστη από το φούρνο και η μυρωδιά την ώρα που ψηνόταν γέμισαν όλο το σπίτι. 

Και τι καλύτερο από το να συνοδεύσει ένα ζεστό πιάτο τραχανά. Απόλυτο ταίριασμα.



Ψωμί με φέτα & αρωματικά βότανα
(συνταγή προσαρμοσμένη από περιοδικό Woman&Home, Winter 2014)

Υλικά

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 γρ. ξερή μαγιά
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. αλάτι
250 ml γάλα
1 μεγάλο αυγό
4 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
1 κουτ.γλ. ξύδι (λευκό)
200 γρ. φέτα (σε τρίμματα)
Φρέσκια ρίγανη (1 ½ κουτ. γλ. ψιλοκομμένη)
2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο (ψιλοκομμένο)
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη & το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Ενώνουμε το γάλα, το αυγό, το ηλιέλαιο και το ξύδι.

Ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την φέτα σε τρίμματα και τα αρωματικά.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.
Ρίχνουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα που έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος. Ισιώνουμε την επιφάνεια. Αφήνουμε τη φόρμα με το μείγμα σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να ανέβει πάνω από το χείλος της φόρμας.


Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά. Ελέγχουμε το ψωμί χτυπώντας το από κάτω κι όταν ακούγεται ένας ‘’κούφιος’’ ήχος.
Αποσύρουμε από τον φούρνο και μεταφέρουμε το ψωμί σε μια σχάρα να κρυώσει.



Μικρά μυστικά:

-Μπορείτε να βάλετε ότι μυρωδικά θέλετε όπως δυόσμο, άνιθο κλπ. Επίσης, η ποσότητα μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τα γούστα σας (πιο πολύ ρίγανη, λιγότερο δενδρολίβανο κλπ.).

-Η φόρμα που το έβαλα ήταν 25x12 εκ. περίπου. Φούσκωσε αρκετά. Μπορείτε να το βάλετε σε λίγο μεγαλύτερη φόρμα. Εγώ δεν είχα μια ενδιάμεση. Αυτή που είχα ήταν αρκετά μεγάλη οπότε την έβαλα σε αυτή και νομίζω ήταν καλή σε μέγεθος.
-Για πιο μεγάλη μακρόστενη φόρμα διπλασιάστε τα υλικά.





You Might Also Like

28 σχόλια

  1. Τι ωραίο, μυρωδάτο και σίγουρα πεντανόστιμο ψωμί!!!!
    Εεεε ναι!! Ταίριαξε τέλεια με τραχανά!!!
    Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ήταν το κατάλληλο ψωμάκι για τον τραχανά ;)

      Ευχαριστώ Πέπη :)
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο ψωμάκι για όλες της ώρες της ημέρας!!!!!!!! Πολύ όμορφη ανάρτηση Μαράκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ωραιο γευστικο ψωμακι ειναι αυτο!!!!Μπραβο Μαρια,φαινεται τοσο λαχταριστο!!!!
    καλη και μυρωδατη εβδομαδα να εχουμε!!!φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα Κική :)

      Οπως το είπες μυρωδάτη εβδομάδα να εχουμε ;)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Και χωρίς ζύμωμα. Αυτό τον καιρό ανταλλάσσω ιδέες με το γιο μας για ψωμιά με προζύμι και διαφορετικές τεχνικές. Ο στόχος του είναι να φτιάξει ψωμί με λίγο ή καθόλου ζύμωμα και μέσα να έχει τρύπες όπως ο ίδιος λέει. Αυτή είναι μια πολύ καλή ιδέα.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή είναι πολύ εύκολο... φουσκώνει πολύ ωραία και όπως βλέπεις είναι αφράτο αφράτο.
      Τώρα βέβαια έχει αυγό μέσα... αλλά είναι ωραίο και με το τυρί.
      Και είναι καλή λύση για σπιτικό ψωμάκι

      Να' σαι καλά, καλή εβδομάδα και σε σένα :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Πωπω Μάριον, με τέτοιο μυρωδάτο ψωμάκι, δε σε βλέπω να καθαρίζεις τα κυδώνια ούτε το επόμενο σουκου! Πάλι ψωμί θα φτιάχνεις!!! Μου αρέσουν ιδιαιτέρως τα γεμιστά ψωμάκια, και μου άρεσε πιο πολύ από όλα η ευκολία του!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα...Χρύσα μου κι εγώ αυτό βλέπω ;)
      Πάνε τα κυδώνια....

      Η ευκολία είναι το βασικό για να κάνεις ψωμάκι. Κι αυτό είναι εύκολο και πεντανόστιμο.

      Σ ευχαριστώ :)

      Φιλιά πολλα

      Διαγραφή
  6. Τι ωραίο ψωμάκι!
    Προκλητικά φουσκωτό!
    Και με τη φέτα και τα ωραία αρωματικά είναι πραγματικά ιδανικό για να συνοδεύσει τις σούπες μας.
    Όσο για το σαββατοκύριακο και το πόσο γρήγορα περνάει... είναι μια πραγματικά πονεμένη ιστορία.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φούσκωσε πολύ ωραία κι έγινε αφράτο.
      Με τις σούπες πάει πάααρα πολύ ;)

      Αχ Ερμιόνη μου.. τι να του κάνουμε αυτού του σου-κου μπας και γίνει λίγο μεγαλύτερο σε χρόνο...

      Σ ευχαριστώ :)
      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Αχ, το λαχτάρισα Μάριον..
    έτσι μου'ρχεται να σηκωθώ να το φτιάξω
    αλλά ο φούρνος είναι ήδη κατειλημμένος!
    Δεν στέλνεις καμιά φετούλα;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα κάτσε να βάλω να ψήσω άλλο να στείλω ;)
      Από αυτό δεν έμεινε ;)

      Διαγραφή
  8. Ο,τι ωραιότερο μας πρόσφερες σήμερα Μάριον και μ΄ενθουσίασες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενδιαφέρον ψωμί που θα θυμίζει ίσως και κάτι από τσουρέκι με το γάλα, το αβγό και τη λίγη ζάχαρη που έχει. Το "παιχνίδι" αλμυρού - γλυκού νομίζω πως παίχτηκε καλά εδώ :)
    Και φαίνεται επίσης πολύ αφράτο και μαλακό, το έτρωγα και για πρωινό μαζί με τον ελληνικό καφέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει γλυκιά γεύση πάντως.
      Αλλωστε η μια κουταλιά ζάχαρη ''χάνεται'' μέσα στο ψωμί. Πάντως τρώγεται άνετα και για πρωϊνό.

      Ευχαριστώ :)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  10. Πόσο θα ήθελα μία φέτα από αυτό το ψωμάκι τώρα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δείχνει πάρα πολύ αφράτο το ψωμί και φαντάζομαι γεύση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι Λιλα μου και από γεύση ήταν υπέροχο :)

      Σ ευχαριστώ : )

      Διαγραφή
  12. Ψήνετε ψωμάκι και μυρίζει όλο το σπίτι...και τι ψωμάκι...υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. προκλητικά φουσκωτό, όπως λέει και η Ερμιόνη και σίγουρα πολύ γευστικό!!
    θα δοκιμαστεί σύντομα!
    καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ωραίο δείχνει το ψωμάκι σου, Μάριον! Με ή χωρίς βούτυρο είναι σκέτη απόλαυση!!! Καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το είδα πρώτα στο FB και είπα πως μοιάζει καταπληκτικό!

    Τώρα αναλυτικά και στο blog, καλή μου Μάριον, και λέω πως αύριο κιόλας θα την κάνω την δοκιμή μου!

    Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προσωπικά θέλω όλη τη φραντζολίτσα (όλη όμως!) με ένα βαζάκι βούτυρο... Και θα είμαι ευτυχισμένη! Φαίνεται απίστευτο! Μπράβο!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το ξεκοκκαλίζω μόνο του σε χρόνο dt!

    ΑπάντησηΔιαγραφή