Επίσκεψη στους Μύλους Αγίου Γεωργίου

9:19:00 π.μ.



Την προηγούμενη Πέμπτη είχα την ευκαιρία να πάω στις εγκαταστάσεις στους Μύλους Αγ.Γεωργίου στο Κερατσίνι με αφορμή το λανσάρισμα των νέων προϊόντων Easy Bake.
Η συγκεκριμένη μέρα ήταν ιδανική για εκδρομή, σε σχέση με τις προηγούμενες βροχερές. Μπήκαμε στο λεωφορείο που μας πήγε στις εγκαταστάσεις στο Κερατσίνι. 

Μας υποδέχθηκαν τα γλυκύτατα κορίτσια και αρχίσαμε την ξενάγηση. Αφού έγινε η παρουσίαση της εταιρείας από τον Πρόεδρο της εταιρείας ΄΄Μύλοι Λούλη ΑΕ΄΄ κο Νίκο Λούλη και των νέων προϊόντων από την αδελφή του κα Ευη Λούλη, παρασκευάστηκαν ψωμί , muffins, πίτσα, μελομακάρονα & κουραμπιέδες με την καθοδήγηση της Madame Ginger, για να δούμε και στην πράξη την ευκολία με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε αγαπημένες γεύσεις με τα προϊόντα easy Bake από τους ΜύλουςΑγ. Γεωργιου.



Στη συνέχεια ανεβήκαμε σε μια μεγάλη αίθουσα με θέα το λιμάνι να γευτούμε το brunch που είχε επιμεληθεί ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος, φυσικά με τα νέα προϊόντα.



Στην αγορά θα βρείτε τα προϊόντα easy Bake σε επιλεγμένα σημεία πώλησης, όπως τα μείγματα για muffins και σοκολατένια muffins, μείγμα για ζύμη πίτσας, μείγμα για πολύσπορο ψωμί και νομίζω αυτά που θα γίνουν αγαπημένα σας αυτές τις μέρες είναι το μείγμα για μελομακάρονα και κουραμπιέδες.









Φυσικά εμείς ήμασταν οι πρώτοι που είχαμε την τύχη να γευτούμε και κάποια άλλα προϊόντα που θα βγουν όμως λίγο αργότερα στα ράφια και που δεν μπορώ να σας αποκαλύψω τώρα. Έρχονται ακόμα καλύτερα μείγματα που θα σας λύσουν τα χέρια στην κουζίνα.

Μετά έγινε η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις για να δούμε την γραμμή παραγωγής. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν τα υπερσύγχρονα μηχανήματα στη βιομηχανική μονάδα, οι έλεγχοι και ο καθαρισμός του σιταριού μέσα από αυτά.






Μιας και δεν είχα επισκεφθεί ποτέ μύλο η εμπειρία ήταν μοναδική και κατάλαβα πως πίσω από πακέτο αλεύρι που παίρνουμε υπάρχει μια ιστορία και μια προσπάθεια ανθρώπων που καλό είναι να την γνωρίζουμε. Και στο ειδικό έντυπο ΄΄Εκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας΄΄ που μας δόθηκε διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τον κοινωνικό απολογισμό των δράσεων και το κοινωνικό έργο της εταιρείας.

Ελπιδοφόρο και πολύ ευχάριστο είναι πως η 7η γενιά που έχει αναλάβει είναι νέοι άνθρωποι με όραμα και όρεξη, αλλά και αγάπη γι αυτό που κάνουν συνεχίζοντας την παράδοση των προγόνων τους.

Θερμές ευχαριστίες για την πρόσκληση στον κο Νίκο Λούλη, την κα Ευη Λούλη, την κα Δέσποινα Λούλη, Μαριλού Παντάκη (Μadame Ginger), αλλά και σε όλους όσους μας υποδέχθηκαν και μας ξενάγησαν στους χώρους.


Oι Μυλοi Λούλη μετράνε 230 χρόνια  και είναι στην κορυφή της ελληνικής αλευροβιομηχανίας με ετήσιες αλέσεις που ξεπερνούν τους 200.000 τόνους σιτηρών.
Ξεκίνησε από το 1982 να αλέθει σιτάρι σε έναν νερόμυλο στην Ηπειρο.

Σήμερα 230 και πλέον χρόνια από την ίδρυσή της, η εταιρεία ‘’Μύλοι Λούλη ΑΕ’’ έχει περάσει στην 7η γενιά και ανήκει στην ίδια οικογένεια.
1782: Ο Ζώης Λούλης κτίζει στην Αετοράχη Ιωαννίνων ένα μικρό πετρόμυλο
1912: η οικογένεια Λούλη μεταφέρεται, στον ελεύθερο από του Τούρκους, Βόλο και δημιουργεί τον μεγαλύτερο μύλο της εποχής στην Θεσσαλία
1951: Η Κυλινδρόμυλοι Λούλη ΑΕ εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
1977 – σήμερα: στο διάστημα αυτό η εταιρεία Μύλοι Λούλη ΑΕ έχει κτίσει, ανακαινίσει ή εξαγοράσει 10 βιομηχανικές μονάδες σε 4 διαφορετικές χώρες, μεταξύ αυτών και οι Μύλοι Αγιου Γεωργίου.

85 χρόνια Μύλοι Αγ. Γεωργίου
1928: Στην τότε ερημική περιοχή του όρμου του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι χτίζεται ο μεγαλύτερος αλευρόμυλος της Ελλάδας, αποτελώντας ένα μεγαλειώδες έργο της εποχής του. Ο μύλος του Αγίου Γεωργίου είναι ακόμα και σήμερα ένα επιβλητικό οικοδόμημα από τα πρώτα που κατασκευάστηκαν από οπλισμένο σκυρόδεμα,
1963: η εταιρεία εγκαθιστά τις πρώτες αυτόματες μηχανές για συσκευασία αλεύρου σε πακέτα του 1 και του 0,5 κιλού στην Ελλάδα και έτσι πλέον το αλεύρι των Μύλων Αγ. Γεωργίου μπαίνει σε όλα τα νοικοκυριά.
1999: Η ΄΄Κυλινδρόμυλοι Λούλη ΑΕ΄΄ εξαγοράζει μέσω του Χ.Α.Α τους Μύλους Αγ. Γεωργίου και οι δύο εταιρείες συγχωνεύονται
2012: Το εργοστάσιο των Μύλων Αγ. Γεωργίου ανακαινίζεται και επαναλειτουργεί εξοπλισμένο με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία.

Περισσότερες πληροφορίες: www.loulismills.gr


Moυσείο Λούλη (από το σιτάρι στο ψωμί)

Το θεματικό μουσείο στεγάζεται σε μια έκταση 800 τμ. Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου των Μύλων Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι.
Φιλοξενεί εκθέματα σχετικά με την αλυσίδα ‘’σιτάρι-αλεύρι-ψωμί’’ που καλύπτουν μια περίοδο 2.700 χρόνων όπου το παλαιότερο είναι του 7ου αιώνα π.χ. και το νεώτερο του 20ου μ.Χ. αιώνα.

Το μουσείο περιλαμβάνει μεγάλη συλλογή από μηχανήματα παλαιών μύλων
Τη μεγαλύτερη συλλογή σφραγίδων πρόσφορου στον κόσμο με σπάνια κομμάτια από τον 4ο μ.Χ έως τον 20 μ.Χ αιώνα.









Ειδώλια του 7ου π.χ. αιώνα
Χιλιάδες θεματικά αντικείμενα από όλον τον κόσμο σχετικά με την αλυσίδα αυτή (γραμματόσημα, νομίσματα, εργαλεία, συσκευές, κλπ)
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και έργα τέχνης
Στο χώρο του μουσείου υπάρχει αίθουσα προβολών και διαλέξεων.











Επίσης λειτουργεί παραδοσιακό αρτοποιείο όπου οι μικροί επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να ζυμώσουν και να ψήσουν το δικό τους ψωμί.
Eπίσης, υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης ενηλίκων (φοιτητών, σπουδαστών, πολιτιστικούς συλλόγους, ομάδες ηλικιωμενων (ΚΑΠΗ), καθώς και αυτόνομες επισκέψεις.

Περισσότερες πληροφορίες : http://www.loulismuseum.gr/

Στις εγκαταστάσεις λειτουργεί επίσης και η Ελληνική  Σχολή Αρτοποιίας που ιδρύθηκε από τη ‘’Μύλοι Λούλη ΑΕ΄΄. Είναι η πρώτη σχολή στη χώρα που εξειδικεύεται αποκλειστικά στο χώρο των αλεύρων και εκπαιδεύει επαγγελματίες στο χώρο (πχ αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες).

Εχει αρχίσει ήδη πιλοτικά και επίσημα ξεκινάει το 2016. Ο χαρακτήρας της Σχολής είναι Μη Κερδοσκοπικός και κάθε κέρδος θα κατατίθεται σε κοινωφελής σκοπούς σχετικούς με τη διατροφή και σε υποτροφίες.



Υλικό από έντυπο ΄΄Μουσείο Λούλη΄΄, ΄΄Ο Μύλος κι εσείς, τεύχος 47΄΄, ΄΄1782-2012, 230 χρόνια ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ΄΄.




You Might Also Like

8 σχόλια

  1. Πολύ όμορφο !!! Ήμουν και εγώ καλεσμένος αλλά λόγω εργασίας δεν μπορούσα να έρθω ...
    Το κομμάτι με το μουσείο, εξαιρετικό !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξερω οι ώρες αυτές είναι δύσκολες. Κι εγώ άδεια πήρα από την δουλειά ;)
      Αλλά ήταν πολύ ωραία. Και το μουσείο όντως εξαιρετικό.

      Διαγραφή
  2. Τί ενδιαφέρουσα ανάρτηση που μας χάρισες!! Εντυπωσιάστηκα με το εργοστάσιο, τις δράσεις και τις καινοτομίες. Κι αν και είμαι παραδοσιακή στα ζυμώματα, νομίζω ότι θα τα δοκιμάσω τα νέα προϊόντα. Φιλάκια πολλά και περιμένω με ενδιαφέρον και τα νέα προϊόντα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευγενία σε ευχαριστώ πολύ.
      Ηταν πολύ ενδιαφέρον και συνήθως αυτά που είναι πίσω από κάθε προσπάθεια, δεν τα βλέπουμε εμείς.

      Να τα δοκιμάσεις. Αλλά το ζύμωμα δεν θα το γλυτώσεις ;)
      Απλά κάνουν λίγο πιο εύκολη την διαδικασία και σε γλιτώνουν από χρόνο.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Οι φωτογραφίες με τις φόρμες ψησίματος, σε "στέλνουν" σε παλαιότερες εποχές και πραγματικά αυτό είναι μια μαγική ιστορία ειδικά στο χώρο των αρτοπαρασκευασμάτων, Μάριον.
    Όμορφη παρουσίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαινεται πολύ ομορφη και ενδιαφερουσα η επισκεψη εκει!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή