Ρολάκια με πορτοκάλι & ελαιόλαδο / Orange Olive Oil Rolls

9:42:00 μ.μ.



Και να η πρώτη ανάρτηση της νέας χρονιάς!!
Καλή Χρονιά μας λοιπόν, αν και πέρασε ήδη η πρώτη εβδομάδα. Την οποία εβδομάδα την περάσαμε στο κρεβάτι....εε.. συγνώμη διόρθωση: την πέρασα στο κρεβάτι. Γιατί μόνο εγώ αρρώστησα ''βαριά''. Οι υπόλοιποι πέρασαν ξόφαλτσα την γρίπη που κυκλοφορεί, χωρίς σημαντικές επιπτώσεις.




Eνώ την δεύτερη μέρα του χρόνου πήγα στη δουλειά κανονικά, γύρισα σπίτι και δεν ξαναπήγα..χαχα. Κι αντί να φτιάχνω φαγητά περίπλοκα, βρέθηκα να κάνω κοτόσουπες. Νόστιμες δεν λέω... αλλά κοτόσουπες. Βέβαια με την αίσθηση της γεύσης που είχε εξαφανισθεί, πολύ μου ήταν και η κοτόσουπα.



Και μετά από τέσσερις ημέρες σερνόμενη από κρεβάτι σε καναπέ και τούμπαλιν, αναστήθηκε ο Λάζαρος (δηλ. εγώ 😂) κι άρχισα να καθήκοντά μου.

Για να κάνω ποδαρικό στο blog λοιπόν, έφτιαξα ρολάκια με μυρωδατο πορτοκάλι και ελαιόλαδο. Ελαιόλαδο κι όχι βούτυρο. Κι έγιναν πάρα πολύ ωραία. Αφράτα, νόστιμα και υγιεινά.

Οταν είναι ζεστά τρώγονται δυο-δυο και δεν σταματάς εύκολα. Εθιστικά όπως είναι γίνονται το καλύτερο φάρμακο για την ανάρρωση μετά την γρίπη.


Επίσης, να μην ξεχνιόμαστε ψηφίζουμε το Cooking(&)Art που είναι υποψήφιο στο δεύτερο διαγωνισμό ΒΗΜΑGourmet FoodBlog Awards 2016, στην κατηγορία BEST FAMILY COOKING BY IKEA
Η διαδικασία είναι εύκολη & γρήγορη :
 (1. Επιλέγεται το Cooking(&)Art, 2. βάζετε το e-mail σας και πατάτε το DONE). Ευχαριστώ 😚






Ρολάκια με πορτοκάλι & ελαιόλαδο / Orange Olive Oil Rolls
(προσαρμοσμένη συνταγή από εδώ)


Υλικά

Για τη ζύμη
420 γρ. ζεστό νερό
1 κουτ. γλ. ξηρή μαγιά
2 κουτ. της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
610 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (& λίγο περισσότερο, αν χρειασθεί)
3 κουτ.γλ.αλάτι
½ φλιτζάνι ελαφρύ ελαιόλαδο (περίπου 120 γρ)

Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. της σούπας χυμό λεμόνι
(τριμμένη κουβερτούρα ή σταγόνες προαιρετικά)

Για το γλάσο
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1-2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
Στο μπολ βάζουμε το ζεστό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθει η μαγιά και αφήνουμε για 5 λεπτά (να αφρίσει λιγο η μαγιά).

Προσθέτουμε το αλάτι και τα 2 ⅓ φλιτζάνια από το αλεύρι. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα ζυμώνουμε (με το γάντζο) & προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.
Όταν η ζύμη αρχίζει να γίνεται μια μπάλα γύρω από το γάντζο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο λίγο-λίγο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Το ζύμωμα μπορούμε να το κάνουμε και με τα χέρια.



Ζυμώνουμε σε μέτρια-χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μαλακώσει η ζύμη και να γίνει ελαστική, 4-5 λεπτά.
Σε ένα λαδωμένο μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζύμη & καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη & πετσέτα κι αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο να  διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1-2 ώρες.





Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού, και το αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά (15 περίπου). Ετσι βγάζει το πορτοκάλι τα έλαια του στη ζάχαρη. Μετά προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα υγρό μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη.

Λαδώνουμε ένα σκεύος με διαστάσεις 23x33 εκ. (ή βάζουμε χαρτί ψησίματος για ευκολία).

Οταν έχει φουσκώσει η ζύμη την βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε ελαφρώς (όχι δυνατά, αναδιπλώνουμε την ζύμη).



Με έναν πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε διαστάσεις 30x40  εκ. (κάνουμε ένα παραλληλόγραμμο) Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα της ζάχαρης με το ξύσμα πορτοκαλιού, αφήνοντας ένα εκατοστό κενό γύρω από τις άκρες.

Προσθέτουμε τριμμένη κουβερτούρα ή σταγόνες κουβερτούρας

Ξεκινώντας από μια μεγάλη πλευρά, τυλίγουμε σφιχτά το ρολό.
Με ένα μαχαίρι, κόβουμε το ρολό σε 12 ίσα κομμάτια.




Βάζουμε τα κομμάτια στο ταψί και καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα, να φουσκώσει πάλι η ζύμη.



Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 ° C .
Ψήνουμε τα ρολά μέχρι να ροδίσουν, περίπου 40 έως 45 λεπτά. Μεταφέρουμε το ταψί σε σχάρα να κρυώσουν ελαφρώς (αλλά να είναι ζεστά), για 15 λεπτά.




Για το γλάσο
Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το χυμό πορτοκαλιού, να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα. (αν σας βγει παχύρευστο ρίξτε λίγο χυμό πορτοκαλιού ή ζάχαρη αν βγει πολύ νερουλό).



Περιχύνουμε με το γλάσο από ψηλά τα ζεστά ψωμάκια.

Σερβίρονται ζεστά συνοδεία καφέ.

Καλή απόλαυση !!!





Μικρά μυστικά:

  • Η ζύμη γίνεται πολύ απαλή κι αφράτη. Το ζύμωμα γίνεται και με τα χέρια. Aν κολλάει πολύ ή την θέλετε ελαφρώς πιο σφικτή προσθέστε ελάχιστο αλεύρι.
  • Κουβερτούρα βάζετε όση θέλετε. Μπορείτε να την παραλείψετε αν θέλετε, αλλά ταιριάζει με το πορτοκάλι πολύ.
  • Στο στάδιο που βάζουμε τα κομμένα ρολά στο ταψί, μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο για να φουσκώσουν σιγά-σιγά, και την επόμενη μέρα τα ψήνουμε. Πριν τα ψήσουμε τα αφήνουμε για 20 λεπτα σε θερμοκρασία δωματίου.








You Might Also Like

18 σχόλια

  1. Καλημέρα Μάριον!
    Το ανακάτεμα της ζάχαρης με το ξύσμα πορτοκαλιού είναι όλα τα λεφτά!!
    Πολύ αρωματικά και πολύ αφράτα!!!

    Καλή Χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πεπη σωστή επισήμανση !!
      Το καλύτερο είναι το ξυσμα με τη ζαχαρη. Και χωρις σοκολατα το ίδιο νοστιμα ;)

      Ευχαριστώ πολύ :)

      ΦΙλιά

      Διαγραφή
  2. Καλή Χρονιά Μάριον.
    Περαστικά πια...και για όλη τη χειμωνιάτικη σαιζόν ελπίζω :-))
    Εξαιρετική ιδέα τα ρολλάκια με το πορτοκάλι. Με κανέλα κάνουμε συχνά, με ταχίνι επίσης αλλά και με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων. Με πορτοκάλι έτσι δεν το είχα σκεφτεί...
    Θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες σίγουρα η δοκιμή.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη χρονιά Πηνελόπη μου

      Σ ευχαριστώ πολύ, κι εγω ελπίζω να είμαστε καλυμένοι για όλο το χειμώνα. Ολα καλά.
      Δοκίμασε τα κι έτσι. γίνονται πολύ ωραία και ελαφρώς (πολύ ελαφρώς) συροπιαστά.

      Σ ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα Μάριον! Φαίνεται υπέρ λαχταριστό !!!! Και τα αρώματα του πορτοκαλιού έφτασαν μέχρι εδώ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Αρη.
      Ηταν μια ευχάριστη εκπληξη αυτα τα ρολάκια ;)

      Διαγραφή
  4. πόσο χαίρομαι όταν βλέπω τη λέξη "υγιεινά" ..δεν περιγράφεται. είναι απίστευτο πόσο αφράτα φαίνονται!!!!την τύπωσα τη συνταγή και θα την κάνω Α Μ Ε Σ Α!!!περαστικά σου κιόλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυσκολεύτηκα να βάλω το 'υγιεινό'' σαν ταμπελα... εντάξει τη ζαχαρίτσα του την εχει... αλλα πολύ λίγη αναλογικά. Μετά λεω αφου δεν εχει αυγα, δεν εχει βουτυρο, παρά μονο ελαιολαδο, γιατι να μην ειναι υγιεινά? ΑΑΑ... και νηστισιμα ;).

      Εγιναν πολύ ωραία. Το ποσο αφρατα βγηκαν με εξέπληξε κι εμένα.
      Αν τα φτιαξεις πες μου εντυπωσεις.

      Σ ευχαριστώ πολύ και για τις ευχες..

      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. καλημερα χροναι πολλα καλη χρονια!!!! λατρευω τα ρολλα κανελας κ μ αρεσουν αυτα εδω με το πορτοκαλι και τη σοκολατα!!! μυρωδατα!! τελεια μπαμπατσικα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου ντολμαδάκι, καλή χρονια :)

      Ε ναι.. μπαμπάτσικα αλλιώς δεν λέει...χιχι.

      Ευχαριστωωωω

      Διαγραφή
  6. Αμα σου πω Μάριον ότι τα είδα τα ρολά στο ίνσταγκραμ που τα ζούλαγες και μου πέσανε τα σάλια τι θα πεις???? Εκανες φανταστική δουλειά με τη ζύμη και φαίνεται! Πολύ τα ζήλεψα.

    Περαστικά εύχομαι να είναι η αρρώστια σου, αν και διάβασα ότι ο Λάζαρος επανηλθε στα καθήκοντά του. Εμείς πέφτουμε σαν τα κοτόπουλα ένας ένας... κι εγώ που είμαι ο γενικός φροντιστής των πάντων εδώ μέσα περιμένω τρεμοντας να έρθει κι η σειρά μου. Ευτυχώς κρατάω ακόμα γερά! χαχαχαχαχαχαχα

    Σε φιλώ πολΎ!
    Καλή χρονιά σου εύχομαι και υγειά!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπήκα στον πειρασμό να τα ζουλίξω..χιχι..
      Η ζυμη έγινε πολυ ωραια, τι να λέμε τώρα...;)

      Εντάξει επανήλθα κανονικά τώρα... κράτα κι εσύ γερά..

      Φιλια πολλά και υγεία να έχουμε ;)

      Διαγραφή
  7. Πεθαίνω για ρολάκια! να είχα ένα για το πρωινό μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο λαχταριστά πια! Μας ξελίγωσες όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή χρονιά καλή μου Μάριον, με υγεία και ευτυχία!
    Κρίμα που αρρώστησες αλλά χαίρομαι που τουλάχιστον ανάρρωσες γρήγορα! Και που ξεκινάς την καινούρια χρονιά στο blog με μία τόσο λαχταριστή συνταγή!
    Τα ρολάκια σου πρέπει να είναι φοβερά αρωματικά (είναι και υπέροχο υλικό το πορτοκάλι) και πόσο μου αρέσει η ζύμη που φαίνεται τόσο μα τόσο αφράτη!
    Σε φιλώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καιρό είχα να αρρωστήσω Ερμιόνη μου... ευτυχώς πέρασε τώρα.

      Το πορτοκάλι με την ζάχαρη είναι τέλειο.. εγώ βέβαια δεν κρατήθηκα κι έβαλα σοκολάτα..λίγο..χιχι

      Σ ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά

      Φιλιά πολλά & Καλή χρονιά

      Διαγραφή