Κουλουράκια λαδιού με πορτοκάλι / ''Koulourakia'' with olive oil & orange

10:23:00 μ.μ.




Είναι πολύ γνωστά και νηστίσιμα, μοσχομυρίζουν κανέλα και τρώγονται μόνα τους ή συνοδεύουν το καφέ.




Με απλά υλικά, εύκολα και γρήγορα αλλά εξίσου νόστιμα.



Κουλουράκια λαδιού με πορτοκάλι

Υλικά 

1 ποτήρι* λάδι (190 γρ.)
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (217 γρ.)
1 ποτήρι ζάχαρη (200 γρ.)
1 κουτ. γλ. κανέλα
½ κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουτ. γλ. μπεικιν παουντερ
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
770 - 780  γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 C.

Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι , το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Βάζουμε το γαρύφαλλο, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά (με το χέρι – δεν χρειάζεται το μίξερ).



Μετά προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέϊκιν πάουντερ. 
Αλεύρι βάζουμε όσο πάρει ώστε να μην κολλάει η ζύμη στο μπολ και στα χέρια μας. Δεν πρέπει να γίνει πολύ σφικτή* .




Φτιάχνουμε ότι σχήμα θέλουμε και τα βάζουμε σε ταψάκι που το έχουμε λαδώσει ή βάζουμε λαδόκολλα. Για να γίνουν όλα τα κουλουράκια ομοιόμορφα άμα θέλουμε ζυγίζουμε τη ζύμη και για κάθε κουλουράκι χρειαζόμαστε 20-22 γρ.




Τα ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα, στους 160 C.
Τα ψήνω σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην αρπάξουν.





Update: 27/03/2016



Μικρά μυστικά:

-          To ποτήρι* νερού με το οποίο μέτρησα τα υλικά βγάζει τα γραμμάρια στα οποία γράφω στα υλικά. Με τα υγρά υλικά σε αυτές τις δοσολογίες το αλεύρι που έβαλα ήταν περίπου 780 γρ.
-          Αν μετρήσετε με δικό σας ποτήρι πιθανόν να πάρει περισσότερο ή ακόμα και λιγότερο αλεύρι (ανάλογα με το μέγεθος του ποτηριού). Βγαίνουν περίπου 60 κομμάτια.
-          Κοιτάμε να μην είναι πολύ σφικτή η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια μας.  Και ρίχνουμε με προσοχή το αλεύρι και σιγά σιγά για να μπορούμε να ελέγχουμε τη ζύμη μας.
-          Τα ψήνουμε για 30 λεπτά (ή 2-3 λεπτά επιπλέον). Στα 30 λεπτά θα δείτε αν έχουν πάρει χρώμα από κάτω. Μην σας φανούν μαλακά, μετά θα σκληρύνουν. Οπότε μην τα παραψήσετε γιατί μετά θα γίνουν πολύ σκληρά.
-          Αν τα πορτοκάλια σας είναι ξινά μπορείτε να βάλετε μισό χυμό από φρέσκο πορτοκάλι που θα στύψετε  και μισό από χυμό στο κουτάκι (από το σουπερ-μάρκετ, φυσικό χυμό εκτός ψυγείου). 









You Might Also Like

20 σχόλια

  1. Πολύ ωραία συνταγή και πανεύκολη! Εγώ πρόσθεσα σταφίδες και λίγο λικέρ κουμκουάτ, για να γίνουν λίγο πιο γλυκά. Πολύ ωραίο blog :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. einai katapliktiki sintagi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανεύκολη συνταγή...Μοσχομυρίζει αρώματα όλο το σπίτι. Μόλις τα έβγαλα!!!
    Καλή όρεξη και σε εσάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βανέσσα πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν.
      Η μυρωδιά όταν ψήνονται είναι απίστευτη.

      Σε ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  4. είναι οτι εψαχνα!πάω για δοκιμή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι εγώ!!! Οταν όμως λέμε ένα ποτήρι, πόσα ml εννοούμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αγαπητή φίλη/φίλε

      ανάλογα το ποτήρι. Γι αυτό δεν γράφω ακριβώς δοσολογια
      Η μεζουρα ειναι το ίδιο το ποτήρι. Παρε ενα νεροποτηρο και μέτρα το έτσι.
      Η συνταγή αυτή είναι της ευκολίας :)

      ελπίζω να βοήθησα :)

      Διαγραφή
  6. την έκανα και εγώ με τα παιδιά μου..... πολύ εύκολη.... αλλά..........στα 30 λεπτά που λέει η συνταγή να τα βγάλουμε μου ήταν πολύ μαλακά ...τα άφησα άλλα 5-7 λεπτά.... βγήκαν πολύ σκληρά!!!! έπρεπε να τα βγάλω όσο ήταν μαλακά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου φίλη μου

    Επρεπε να τα βγάλεις κι ας σου φαίνονταν μαλακά. Μετά σκληραίνουν έτσι κι αλλιώς λίγο.
    Δεν πειράζει απλά να το ξέρεις για την επόμενη φορά.
    Σ ευχαριστώ για το σχόλιο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. vraia ta koyloyrakia ua pav na ta kanv tvra!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ωραία συνταγή! μπορώ να βάλω φαρινάπ γιατί δεν έχω αλεύρι για όλες τις χρήσεις...ή θα είναι άλλο; έχει κανείς δοκιμάσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα ανώνυμη φίλη
      Και βέβαια μπορείς να βάλεις φαριναπ. Θα παραλείψεις το μπέϊκιν πάουντερ όμως.
      Μια χαρά θα γίνουν

      Σε ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ!







      Διαγραφή
    3. Κι όμως έγιναν τέλεια...επίσης έσταξα λίγο κονιάκ που είχα, του πάει μπορώ να πω χωρίς να ξέρω πως θα ήταν χωρίς αυτό γιατί πρώτη φορά τα έφτιαξα από τη συνταγή σου Μarion είναι υπέροχα τα προτείνω και υιοθετώ τη συνταγή σου επίσης. Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    4. Mπράβο :)
      Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαν και που σου πέτυχαν. Πολύ ιδέα και το κονιάκ που έβαλες.
      Νασαι καλά, σ ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  10. Αυτο το όσο αλεύρι παρει με σκοτώνει!
    Απο το super market πόσο αλεύρι να πάρω;
    Μισό; Ένα; Δύο κιλά;
    Ευχαριστώ
    Ερωδιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνήθως όταν θελουμε να φτιάξουμε είτε κουλουράκια ή ψωμί το αλεύρι δεν τον παίρνουμε μετρημένο. Πρέπει να υπάρχει περίσσευμα για παν ενδεχόμενο. Απλή λογική.

      Τώρα το ''όσο αλεύρι πάρει'' το λέμε γιατί παίζουν πολύ παράγοντες ρόλο: το ποτήρι που μετράμε το λάδι ή τον χυμό δεν είναι ίδιο σε όλους. Το δικό μου νεροπότηρο μπορεί να ''πάρει'' αλεύρι 1 κιλό, σε κάποιον άλλον λιγότερο ή περισσότερο. Επίσης παίζει ρόλο η υγρασία του περιβάλλοντος... οπότε λέμε ΄''όσο πάρει'' για να μας βγάλει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας και να ειναι εύπλαστη, κι όχι σφικτή.

      Ελπίζω να βοήθησα αγαπητέ Ερωδιέ.

      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  11. Υπεροχη συνταγή και ακόμα πιο εκπληκτικό το αποτέλεσμα!!! Ευχαριστώ θερμά. Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή