Λαζαράκια / Παραδοσιακή συνταγή για το Σάββατο του Λαζάρου!
9:11:00 π.μ.
Γλυκά ψωμάκια!
Το Σάββατο του Λαζάρου συνηθίζουν να ζυμώνουν μικρά γλυκά ψωμάκια στο σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα στη κοιλιά: τα Λαζαράκια.
Παριστάνουν το Λάζαρο που τον ανέστησε ο Χριστός.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας τα λένε και ‘’Λαζόνια’’.
Το έθιμο λέει ότι ''όποιος δεν πλάσει Λαζαράκια, δεν θα χορτάσει ψωμί''.
Πλάστε κι εσείς φέτος τα Λαζαράκια σας και θα μοσχοβολήσει το σπίτι σας.
Υλικά:
3-3 ½ φλ. αλεύρι
1 φλ. ζάχαρη
½ φλ. ελαιόλαδο
1/ 2 φλ. νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει κανέλα σε ξύλο
¼ κουτ. γλ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
Σταφίδες (2 κουτ. σούπας)
Καρύδια (2 κουτ. σούπας)
1 κουτ. σούπας κονιάκ
Κανέλα
Γαρυφαλο σκόνη & ολόκληρα
Εκτέλεση
Στο νερό που έχουμε βράσει το ξύλο κανέλας ρίχνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε (προσοχή : το νερό να είναι χλιαρό κι όχι καυτό).
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι (στην αρχή τα 3 φλιτζάνια και αν χρειασθεί ρίχνουμε και το υπόλοιπο – να μην κολλάει η ζύμη), κάνουμε μια γουβίτσα και βάζουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το νερό με τη διαλυμένη μαγιά. Ρίχνουμε ¼ κουτ. γλ. κανέλα και λίγο γαρύφαλο τρυμμένο.
Αρχίζουμε το ζύμωμα.
Στο μεταξύ αλέθουμε 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες, με 2 κουταλιές καρύδια και ρίχνουμε και τη 1 κουταλιά κονιάκ και τα προσθέτουμε στη ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ½ - 2 ώρες έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Παίρνουμε λίγη ζύμη και την πλάθουμε στενόμακρα, τα πλαταίνουμε με τις παλάμες μας (προσπαθούμε να μοιάζουν με ανθρωπάκι).
Τοποθετούμε τα ψωμάκια πολύ αραιά πάνω σε λαδόχαρτο στο ταψί.
Κάνουμε και μικρές λωρίδες (σαν χεράκια) και τα βάζουμε σταυρωτά πάνω στα ψωμάκια.
Βάζουμε τα καρφάκια από το γαρύφαλο για ματάκια, μυτούλα και ένα στα σταυρωμένα χεράκια.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου, σκεπασμένα ή ανάβουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (έως 50 βαθμούς το πολύ).
Τα ψήνουμε στους 170 C έως ότου ροδίσουν.
Βρήκα πολλές συνταγές για τα Λαζαράκια και όλες διαφορετικές. Άλλες είχαν γάλα, άλλες ταχίνι, άλλες αυγό. Κάποιες είχαν σουσάμι ή είχαν αρκετή κανέλα.
Βρήκα συνταγή από την Κάλυμνο (τα Καλύμνια Λαζαράκια), συνταγή από το Βόλο και από άλλα μέρη.
Πολλές παραλλαγές που σίγουρα κάθε μία ξεχωριστή και εξίσου νόστιμη.
Αλλά επειδή μου αρέσουν οι απλές συνταγές και κυρίως οι όσο το δυνατόν πιο εύκολες, τελικά προσάρμοσα κάποιες συνταγές στα δικά μου γούστα.
Καλή Επιτυχία!
Το Σάββατο του Λαζάρου συνηθίζουν να ζυμώνουν μικρά γλυκά ψωμάκια στο σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα στη κοιλιά: τα Λαζαράκια.
Παριστάνουν το Λάζαρο που τον ανέστησε ο Χριστός.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας τα λένε και ‘’Λαζόνια’’.
Το έθιμο λέει ότι ''όποιος δεν πλάσει Λαζαράκια, δεν θα χορτάσει ψωμί''.
Πλάστε κι εσείς φέτος τα Λαζαράκια σας και θα μοσχοβολήσει το σπίτι σας.
Υλικά:
3-3 ½ φλ. αλεύρι
1 φλ. ζάχαρη
½ φλ. ελαιόλαδο
1/ 2 φλ. νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει κανέλα σε ξύλο
¼ κουτ. γλ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
Σταφίδες (2 κουτ. σούπας)
Καρύδια (2 κουτ. σούπας)
1 κουτ. σούπας κονιάκ
Κανέλα
Γαρυφαλο σκόνη & ολόκληρα
Εκτέλεση
Στο νερό που έχουμε βράσει το ξύλο κανέλας ρίχνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε (προσοχή : το νερό να είναι χλιαρό κι όχι καυτό).
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι (στην αρχή τα 3 φλιτζάνια και αν χρειασθεί ρίχνουμε και το υπόλοιπο – να μην κολλάει η ζύμη), κάνουμε μια γουβίτσα και βάζουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το νερό με τη διαλυμένη μαγιά. Ρίχνουμε ¼ κουτ. γλ. κανέλα και λίγο γαρύφαλο τρυμμένο.
Αρχίζουμε το ζύμωμα.
Στο μεταξύ αλέθουμε 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες, με 2 κουταλιές καρύδια και ρίχνουμε και τη 1 κουταλιά κονιάκ και τα προσθέτουμε στη ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ½ - 2 ώρες έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Παίρνουμε λίγη ζύμη και την πλάθουμε στενόμακρα, τα πλαταίνουμε με τις παλάμες μας (προσπαθούμε να μοιάζουν με ανθρωπάκι).
Τοποθετούμε τα ψωμάκια πολύ αραιά πάνω σε λαδόχαρτο στο ταψί.
Κάνουμε και μικρές λωρίδες (σαν χεράκια) και τα βάζουμε σταυρωτά πάνω στα ψωμάκια.
Βάζουμε τα καρφάκια από το γαρύφαλο για ματάκια, μυτούλα και ένα στα σταυρωμένα χεράκια.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου, σκεπασμένα ή ανάβουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (έως 50 βαθμούς το πολύ).
Τα ψήνουμε στους 170 C έως ότου ροδίσουν.
Βρήκα πολλές συνταγές για τα Λαζαράκια και όλες διαφορετικές. Άλλες είχαν γάλα, άλλες ταχίνι, άλλες αυγό. Κάποιες είχαν σουσάμι ή είχαν αρκετή κανέλα.
Βρήκα συνταγή από την Κάλυμνο (τα Καλύμνια Λαζαράκια), συνταγή από το Βόλο και από άλλα μέρη.
Πολλές παραλλαγές που σίγουρα κάθε μία ξεχωριστή και εξίσου νόστιμη.
Αλλά επειδή μου αρέσουν οι απλές συνταγές και κυρίως οι όσο το δυνατόν πιο εύκολες, τελικά προσάρμοσα κάποιες συνταγές στα δικά μου γούστα.
Καλή Επιτυχία!
15 σχόλια
Και του χρόνου!!δεν έχει σημασία νομίζω το απλό ή το περισσότερο περίπλοκο αλλά η πρόθεση να φτιάξει κάποιος κάτι τηρώντας μάλιστα και κάποιες συνήθειες ή τοπικά έθιμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα!!
Να' σαι καλά να ξαναφτιάξεις και του χρόνου :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφα και κυρίως είναι ωραία να κρατάμε όσο μπορούμε τα έθιμα μας.
Καλημέρα
Μαρία μου είναι υπέροχα και μόνο που τα βλέπεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την πρώτη ευκαιρία θα τα φτιάξω...
Είναι σκέτη γλύκα!!!!
Να χορτάσω και ψωμί...χιχιχι!!!!
Ξανθή , Αστέρι, Αλέκα μου σας ευχαριστώ . Να είσαστε καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα βρήκα σε ένα παλιό έντυπο που έλεγε για τα λαζαράκια και μου άρεσαν τα έθιμα που είχαν διάφορες περιοχές. και τα έφτιαξα δοκιμαστικά.
Είναι ωραίο να θυμόμαστε τα έθιμά μας αυτές τις μερες, για να καταλάβουμε και τις άγιες μέρες που έρχονται.
Καλή σας μέρα :)
και μεις κανουμε λαζαρακια και χαιρονται πολυ τα παιδια μου, μια και ειναι αυτοι που κανουν τα χερακια και τις λοιπες διακοσμησεις
ΑπάντησηΔιαγραφήματια, στομα και τετοια!!!!!!!!
και του χρονου
Eλευθερία σ ευχαριστώ. Κι εσύ να χαίρεσαι τα παιδάκια σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες :)
τελεια ντα λαζαρακια και ειναι καλο να τηρουμε τις παραδοσεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο είσαι η πρώτη που έφτιαξε φέτος Λαζαράκια, μας πρόλαβες!!!
Και φαίνονται και πολύ πετυχημένα!!!
Καλό Πάσχα σου εύχομαι!!!
Τι όμορφα που σου έγιναν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου!!
Να πω κι εγώ, μπράβο σου που τηρείς τις παραδόσεις, κάποια πράγματα καλό είναι να τα συνεχίζουμε, αυτά τα έρμα τα παιδάκια μας τι μνήμες θα έχουν??
Καλό και όμορφο Σαββατοκύριακο σου εύχομαι!
εκανα τα λαζαρακια σου και τα μικρουλια μου ξωτικα ξετρελαθηκαν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήmarion,σε ευχαριστω που μου ειπες πως το μπλογκ μου ειναι στην ριαλ νιους! δεν το ηξερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήapinkdreamer χαίρομαι που άρεσαν τα λαζαράκια στα μικρά σου ξωτικά :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά και του χρόνου να τους ξαναφτιάξεις.
Εύχομαι και σε άλλες δημοσιεύσεις :)
Ε λοιπόν τα λαζαράκια δεν τα ήξερα! Δεν τα κάναμε στην Πάτρα και δεν ξέρω να τα κάνουν και στη Ζάκυνθο! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Κική.΄Να είσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε πολλές περιοχές τα κάνουν. Κι εγώ δεν τα ήξερα.
Και του χρόνου με Υγεία, Μαριον!!
ΑπάντησηΔιαγραφή